2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kanadáig kíséri a rasszimus a magyar romákat
2010. 10. 11. 00:00

Itt szabadok vagyunk. Magyarországon mindig éreztünk egy kis feszültséget az utcán, a munkahelyen – nyilatkozza a 31 éves Bánya Tamás.

A környékre az elmúlt években csaknem négyezer magyarországi roma érkezett Cheri DiNovo, az ontariói tartományi törvényhozás helyi képviselője szerint. – Tudjuk, hogy a romák rasszizmusnak és üldöztetésnek voltak kitéve. Itt nem ez a helyzet – szögezi le, miközben maga is rasszizmust emleget a romákról általa is hallott szóbeszéd kapcsán, például, hogy nem lehet kiteregetni miattuk a ruhát, mert ellopják.

 

Itt szabadok vagyunk. Magyarországon mindig éreztünk egy kis feszültséget az utcán, a munkahelyen – nyilatkozza a 31 éves Bánya Tamás, aki Magyarországon egy pelenkagyártó cég egyetlen roma alkalmazottja volt, és állítása szerint volt kollégái úgy vélekedtek, Hitler nagyon jó munkát végzett, csak egy hibát vétett: dolgavégezetlenül meghalt, hiszen sok a roma. A négytagú Bánya család ma 2500 kanadai dolláros (488 ezer Ft) havi rokkantnyugdíjból él Torontóban.

 

A Viktória királynőről elnevezett helyi iskolában 150 fővel már a magyar romák alkotják a legnagyobb etnikai csoportot. David Finkelstein igazgató szerint integrációjuk „folyamatban van”, de rámutat: a nyelvi akadályok miatt a tanárok nehezen tudják megakadályozni a klikkesedést. Paul St. Clair, a helyi Roma Közösségi Központ igazgatója úgy véli, a magyar roma gyerekek nem értik, mit akar tőlük az iskolarendszer, és a szülőknek is eltart egy évig, amíg rájönnek, ebben a városban csak az oktatás révén juthatnak előbbre a gyerekeik. St. Clair konfliktuskezelésre is vállalkozik: a romák szomszédai közül egyeseket zavar, hogy a megszokottnál hangosabban élő és mulató lakók érkeztek.

 

A Globe and Mail internetes oldalán a cikk nagy vitát váltott ki, e sorok írásakor több mint 120 hozzászólással. Számos kommentár minősíti a romákat, radikális megoldást javasol, több pedig nem állta ki a moderálás próbáját. Többen elbizonytalanodtak: „Ez most egy érezzük-jól-magunkat cikk arról, hogy mennyire befogadó Kanada vagy egy horrortörténet arról, hogy mire számíthatunk még a bevándorlással?”  „2500 adómentesen? Maradnék én is”, „Milyen bizarr cikk. A hangneme arra utal, hogy a szerző a romák iránti szimpátiánkat akarta felkelteni. Információtartalma azonban sokkal inkább a sztereotípiákat erősíti.”