2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Le Monde: a francia csendőrség illegális nyilvántartást vezet a romákról, a kormány cáfol
2010. 10. 08. 00:00

Az állítólagos "illegális, nem bejelentett, etnikai" adatbázis miatt négy civil szervezet már szerdán feljelentést tett a párizsi ügyészségen.

Brice Hortefeux tárcavezető ugyanakkor jelezte: vizsgálatot rendelt el a csendőrség nyilvántartásainak ellenőrzésére.

Az állítólagos "illegális, nem bejelentett, etnikai" adatbázis miatt négy civil szervezet már szerdán feljelentést tett a párizsi ügyészségen.

A Le Monde szerint "a nem letelepített etnikai kisebbségek" francia rövidítése alapján MENS-nek nevezett nyilvántartást a csendőrséghez tartozó, úgynevezett vándorló bűnözés elleni központi hivatal (OCLDI) vezeti. A csendőrség tagadta a lapnak, hogy létezne ilyen adatbázis.

A Le Monde azt állítja: a franciaországi vándorló életmódot folytatók egyesületei az interneten véletlenül találtak rá az adatbázisra. Egy az OLDI tevékenységét bemutató felvételen egy csendőrtiszt tart előadást egy 2004-es konferencián. Az általa kommentált dokumentum egyik oldalán a "cigány családok családfájáról" történik említés. Majd Franciaország térképére klikkelve a csendőr régióról régióra megjeleníti az arrafelé vándorló életmódot folytató francia családok neveit, a rájuk jellemző "specifikumokkal": járműlopás, ékszerrablás, pénzmosás. A bemutatásra kerülő dokumentum egy másik oldalán pedig a "kockázatot jelentő csoportokat" sorolják fel: az utazó emberek (manus, cigány), a külvárosi bandák, a kelet-európai országokból érkező vándorló bűnözők (romák).

A "csendőrség által 2000 és 2004 közötti előállítások digitális nyilvántartása" pedig állampolgárság szerint sorolja be a romákat. "Nem magyarokról vagy grúzokról van szó - akik lehetnek esetleg romák - hanem romákról, akik mellesleg magyarok vagy grúzok" - hangsúlyozta a Le Monde, hozzátéve, hogy a dokumentum - amely szeptember vége óta már nem férhető hozzá az interneten - bizonyítja a feljelentők szerint azt, hogy a romák előállításairól létezik adatbázis, állampolgársági besorolással.

A belügyminisztérium azt elismerte a Le Monde-nak, hogy a csendőrség a kilencvenes években használta a MENS kifejezést, de azt nem, hogy ilyen névvel létezne bármilyen nyilvántartás. Csütörtöki közleményében úgy pontosított, hogy a cigány családok családfa-adatbázisát a törvényeknek megfelelően az OCLDI 2007. december 13-án megsemmisítette.

A tárca szerint jelenleg kizárólag olyan bejelentett nyilvántartás létezik, amely az állandó lakhellyel nem rendelkezők számára kiadott vándorlási engedélyeket tartalmazza.

Faji, illetve etnikai alapon Franciaországban nem engedélyezett adatbázist vezetni: az ilyen jellegű lista készítői öt év szabadságvesztéssel és 300 ezer eurós pénzbüntetéssel sújthatók.