HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Le Monde: a francia csendőrség illegális nyilvántartást vezet a romákról, a kormány cáfol

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  franciaország
2010 Október 08    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Nincs tudomása a francia belügyminisztériumnak arról a kelet-európai romákról és a vándorló életmódot folytató francia állampolgárokról vezetett csendőrségi nyilvántartásról, amelyről a Le Monde számolt be csütörtök délután megjelent számában.

Hirdetmény

Brice Hortefeux tárcavezető ugyanakkor jelezte: vizsgálatot rendelt el a csendőrség nyilvántartásainak ellenőrzésére.

Az állítólagos "illegális, nem bejelentett, etnikai" adatbázis miatt négy civil szervezet már szerdán feljelentést tett a párizsi ügyészségen.

A Le Monde szerint "a nem letelepített etnikai kisebbségek" francia rövidítése alapján MENS-nek nevezett nyilvántartást a csendőrséghez tartozó, úgynevezett vándorló bűnözés elleni központi hivatal (OCLDI) vezeti. A csendőrség tagadta a lapnak, hogy létezne ilyen adatbázis.

A Le Monde azt állítja: a franciaországi vándorló életmódot folytatók egyesületei az interneten véletlenül találtak rá az adatbázisra. Egy az OLDI tevékenységét bemutató felvételen egy csendőrtiszt tart előadást egy 2004-es konferencián. Az általa kommentált dokumentum egyik oldalán a "cigány családok családfájáról" történik említés. Majd Franciaország térképére klikkelve a csendőr régióról régióra megjeleníti az arrafelé vándorló életmódot folytató francia családok neveit, a rájuk jellemző "specifikumokkal": járműlopás, ékszerrablás, pénzmosás. A bemutatásra kerülő dokumentum egy másik oldalán pedig a "kockázatot jelentő csoportokat" sorolják fel: az utazó emberek (manus, cigány), a külvárosi bandák, a kelet-európai országokból érkező vándorló bűnözők (romák).

A "csendőrség által 2000 és 2004 közötti előállítások digitális nyilvántartása" pedig állampolgárság szerint sorolja be a romákat. "Nem magyarokról vagy grúzokról van szó - akik lehetnek esetleg romák - hanem romákról, akik mellesleg magyarok vagy grúzok" - hangsúlyozta a Le Monde, hozzátéve, hogy a dokumentum - amely szeptember vége óta már nem férhető hozzá az interneten - bizonyítja a feljelentők szerint azt, hogy a romák előállításairól létezik adatbázis, állampolgársági besorolással.

A belügyminisztérium azt elismerte a Le Monde-nak, hogy a csendőrség a kilencvenes években használta a MENS kifejezést, de azt nem, hogy ilyen névvel létezne bármilyen nyilvántartás. Csütörtöki közleményében úgy pontosított, hogy a cigány családok családfa-adatbázisát a törvényeknek megfelelően az OCLDI 2007. december 13-án megsemmisítette.

A tárca szerint jelenleg kizárólag olyan bejelentett nyilvántartás létezik, amely az állandó lakhellyel nem rendelkezők számára kiadott vándorlási engedélyeket tartalmazza.

Faji, illetve etnikai alapon Franciaországban nem engedélyezett adatbázist vezetni: az ilyen jellegű lista készítői öt év szabadságvesztéssel és 300 ezer eurós pénzbüntetéssel sújthatók.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   cachipe  | 2010 Október 10 10:03:12 like(0) dislike(0)

Szégyen, gyalázat!  A múltat idézi számomra a franciák intézkedéssorozata.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Vi­lág­hírű asz­ta­los ké­szí­tette el a Kar­me­lita Ko­los­tor ma­gyar cí­me­rét

  • Nem állt ki Pócs mellett a Jászapáti Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke

  • MÁR VÁLASZOLTAM, MONDTA ORBÁN VIKTOR, MIUTÁN NEM VÁLASZOLT

  • Új kormánybiztos veszi át a romák felzárkóztatását

  • Visz az FTC, Livi néni – Vita Járóka Líviával a cigányság felzárkóztatásárólCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt