HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tízen állnak bíróság előtt romakárpótlással kapcsolatos visszaélés miatt Szabolcsban

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kárpótlás
2010 Október 06    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Tíz ember áll bíróság előtt az Osztrák Megbékélési Alap (OMA) által a romakárpótlásra biztosított pénzekkel való visszaélés miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; a hosszú ideje folyó csalási perben szerdán újabb tárgyalást tartottak a Kisvárdai Városi Bíróságon.

Hirdetmény

A vádlottakat - köztük van a nyíregyházi, a kisvárdai, a nagykállói, a nagyhalászi, a pátrohai és a kántorjánosi cigány kisebbségi önkormányzat volt vezetői, képviselői, a megyei közgyűlés korábbi tagja és a Lungo Drom szabolcsi vezetője is - folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalással és több rendbeli okirat-hamisítással vádolják.

Az MTI birtokába jutott vádirat szerint a vádlottak tisztában voltak azzal, hogy a kárpótlást igénylők közül egyesek nem voltak jogosultak az OMA által nyújtott kártérítési összegek felvételére. Céljuk az volt, hogy minél több embert vonjanak be az igénylők körébe, ezáltal nekik is jusson a jogtalanul kifizetett összegekből. A 11 vádlott - akik közül az egyik időközben elhunyt - 101 embert szervezett be, s részükre mintegy 100 millió forintot fizetett ki az osztrák alap.

Magyarország és Ausztria 2000-ben állapodott meg arról, hogy a Magyarországi Zsidó Örökségi Közalapítványon (Mazsök) keresztül egyszeri kárpótlást kérhetnek azok, akiket a II. világháború idején a mai Ausztria területére hurcoltak rabszolga- vagy kényszermunkára. Az 1.453 és 7.630 euró közötti összegre szóló kárpótlási igényeket 2003-ban lehetett beadni; a kérelmezőknek korabeli dokumentumokkal vagy tanúkkal kellett jogosultságukat igazolniuk. A pénzügyi kérelmeket a tanúk, illetve a települési cigány kisebbségi önkormányzatok (ckö) tisztségviselőinek jelenlétében kellett rögzíteni, a hivatalos kérelmekre pedig rákerült az illetékes ckö pecsétje.

A per szerdai tárgyalásán a tanácsvezető bíró - a bizonyítási eljárás keretében - az igénylők írásos kérelmeit is ismertette. Az igénylők kérelmeikben arra hivatkoztak, hogy őket 1944-ben a német katonaság a hozzátartozóikkal együtt elhurcolta a megye különböző településeiről, és 12-14 órás, marhavagonokban történő utazás után osztrák munkatáborokban dolgoztatták őket embertelen körülmények között. Egy részük csak tanúkkal tudta igazolni állításait, mivel dokumentumok nem állnak a rendelkezésükre.

A periratok ismertetése után a perbeszédekre és az ítéletre szerdán nem kerülhetett sor, mert az egyik vádlott védőügyvédjének másik ügyben volt tárgyalása, viszont ragaszkodott ahhoz, hogy perbeszédét saját maga tartsa meg. Ezért a kisvárdai bíróság csak egy későbbi, egyelőre nem közölt időpontban hirdethet ítéletet az ügyben.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt