HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Mégsem a romák szavazata döntött Ózdon

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ózd
2010 Október 04    Forrás: Index


Ez a cikk archív

A Fidesz jelöltje, Fürjes Pál lett Ózd új polgármestere. a városi televízió kapujában sikerült elcsípni. "Jó kérdés" - válaszolt talányosan arra a kérdésre, hogy a győzelmében (a szavazatok 44 százalékát kapta, a második a távozó polgármester 14 százalékkal) mekkora része volt személyének, és mekkora a Fidesz országos tarolásának.

Hirdetmény

Végül diplomatikusan azt mondta, sokat segített neki, hogy az MSZP nem indított ellene fajsúlyos jelöltet, de a Fidesz erőssége is hozzájárult a sikeréhez. Tizenhét célt szeretne megvalósítani, de elsőként a fűtéshelyzetet akarja megoldani, azaz hogy a szegények ne maguk vágják a fát az erdőn. Ismer egy romániai módszert, Csíkban a rászorulóknak megmutatják, hogy mit vágjanak, és olcsón megvehetik a fát, így mindenki jól jár.

Fürjes hosszabb távon egy új háztartásigép-bontó üzem létrehozásában gondolkodik, ami a helyi acélműnek és a Miskolci Egyetemnek nyersanyagot biztosítana, a helyieknek pedig munkalehetősége. A terv annyira komoly, hogy állítólag ózdi látogatásán maga Orbán Viktor is rábólintott. Az Index tippje: a hulladékbizniszbe lehet, hogy a harmadik helyet megcsípő, színesfémes Gál "Birkás" Józsefet is be lehetne venni.

A gépészmérnök Fürjes, aki civilben egy acélmegmunkáló céget vezet, a biomassza felhasználásához is nagy reményeket fűz, de erről egyelőre nem mondott bővebbet. A romák boldogulását elsősorban a közmunkaprogramok kiszélesítésével, és a kisebbségi vezetőknek a döntési folyamatokba való bevonásával kívánja biztosítani.

"Ez négymilliós buli volt - mondja kesernyés mosollyal Birkás, azaz Gál József, a romák nem roma ózdi polgármesterjelöltje, a hulladékgazdálkodó vállalkozó. - Nem, nem bántam meg, bár most kicsit lenulláztam magam anyagilag, de négy év múlva újra nekifutok." Birkás a harnadik lett, harminc százalékkal kapott kevesbbb voksot a győztes fideszes jelöltnél.

A százmilliósnak mondott cégeivel a legvagyonosabb, de csak nyolc általánossal rendelkező vállalkozó szerint nem volt hiba a romák képviselőjeként feltűnni, hiszen ez nem is igaz: ő külön kampányolt a romák és a többségiek körében.

"Persze, megvezettek, de rengeteget tanultam, például hogy ki igazi barát, és ki nem" - mondja Birkás. Szerinte a megígért szavazatoknál sok helyen jóval kevesebbet kapott. A Birkás körül álló romák és a telefonon bejelentkező cimborák közben egyszerre próbálják elhitetni vele, hogy az ő körzetükben minden rendben volt, mindent megtettek, és egyszerűen nem értik, hogy miért volt kevesebb a szavazat. Birkás fáradtan, de kedvesen mosolygva fogadja a mentegetőzéseket, és az egyik beosztottjának megígéri a telefonba, hogy "holnaptól, és keddtől különösen, egy egészen másik Józsit kaptok vissza".

A Birkás körül keringő romák valóban meglepettnek tűntek, amiért Fürjest még megszorongatni sem sikerült. "ennyit nyert a Fürjes? 44 százalékot? Akkor még nyerhet a Birkás, nem?" A legtöbben csak lassan értették meg, hogy ha a jobbikos jelöltet fél százalékkal sikerült is legyőzni, Ózd a biztosra, a kormánypárt jelöltjére szavazott. A Jobbik messze elmaradt tavaszi ereményétől, az akkori szavazatarány kevesebb mint felét érve el. Nem jött be Benedek Mihály számítása sem, a város polgármestere nem nyújtott elég meggyőző teljesítményt ahhoz, hogy független jelöltként ismét megválasszák.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Cigány autonómia

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Csak zaklatásért ítélték el a Betyársereg öt tagját

  • Orbán Viktornak végig kell mennie az úton – Forgács István a MandinernekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt