HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Párizs üdvözölte, hogy Brüsszel nem indít diszkrimináció miatti eljárást

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  franciaország, párizs
2010 Szeptember 29    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Párizs szerdán üdvözölte, hogy az Európai Bizottság nem vádolta meg diszkriminációval a francia kormányt a romák elleni fellépése miatt, és jelezte: készen áll minden tájékoztatást megadni Brüsszelnek a mozgásszabadságot biztosító európai előírásoknak a francia jogrendbe történő átültetési folyamatáról.

Hirdetmény

Az uniós végrehajtó testület korábban azt közölte: mivel Franciaország még nem ültette át kielégítően az uniós irányelvet, kötelezettségszegési eljárást indít Párizs ellen, hacsak a francia kormány október 15-ig nem ad részletes tájékoztatást az átültetési folyamat részletes menetrendjéről, illetve az elfogadandó intézkedések szövegtervezetéről.

A bizottság ugyanakkor nem tervez diszkrimináció miatti eljárást, amellyel korábban Viviane Reding igazságügyi EU-biztos fenyegette meg a francia kormányt.

"Üdvözöljük, hogy a bizottság elfogadta Franciaország biztosítékait arra, hogy a foganatosított intézkedések nem kifejezetten egy etnikai kisebbséget vettek célba, valamint arra, hogy a francia hatóságok nem diszkriminatív módon alkalmazzák az Európai Unió jogrendjét" - közölte Bernard Valero külügyi szóvivő.

Brüsszel valóban tudomásul vette Párizsnak a romák kiutasítását érintő politikai biztosítékait, de levélben vár választ részletesen megfogalmazott kérdésekre, amelyek annak tisztázását célozzák, hogy a francia hatóságok által adott politikai biztosítékoknak a gyakorlatban miként szereznek érvényt, és hogy eloszlassanak "egyes kételyeket" - hangsúlyozta Reding.

Idén eddig mintegy 8 ezer romát toloncoltak ki Franciaországból, és küldtek vissza jórészt Bulgáriába, illetve Romániába. Franciaország a közrend, illetve közbiztonság védelmére hivatkozik, és tagadja, hogy kifejezetten a romák etnikai csoportját vette célba az intézkedéssorozattal. Ennek ellentmondott ugyan egy korábbi belügyminisztériumi rendelkezés, amely "az illegális telepek, elsősorban a cigánytáborok" felszámolására adott utasítást, de utóbb a szövegből kivették a romákra való kifejezett utalást.

A fentebb említett belügyminisztériumi rendelkezés - egy augusztus 5-i körlevél - nem állt ugyan összhangban a diszkriminációmentes eljárás elvével, de a körlevelet szeptember 13-án új utasítással hatályon kívül helyezték. Ezzel Brüsszel lényegében felmentette Párizst a diszkrimináció vádja alól.

Az uniós mozgásszabadsági irányelv rendelkezéseinek a nemzeti jogba történő maradéktalan átültetése azonban még várat magára - foglalt állást a brüsszeli bizottság, és erre hivatkozva helyezte kilátásba az uniós kötelezettségszegési eljárás megindítását.

"Franciaország természetesen minden szükséges információt átad, ahogy ezt eddig megtette. A kormány a következő napokban elemzi a bizottság újabb kéréseit, mielőtt az esetleges lépésekről dönt" - mondta a szóvivő.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt