2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Párizs üdvözölte, hogy Brüsszel nem indít diszkrimináció miatti eljárást
2010. 09. 29. 00:00

A bizottság nem tervez diszkrimináció miatti eljárást, amellyel korábban Viviane Reding igazságügyi EU-biztos fenyegette meg a francia kormányt.

Az uniós végrehajtó testület korábban azt közölte: mivel Franciaország még nem ültette át kielégítően az uniós irányelvet, kötelezettségszegési eljárást indít Párizs ellen, hacsak a francia kormány október 15-ig nem ad részletes tájékoztatást az átültetési folyamat részletes menetrendjéről, illetve az elfogadandó intézkedések szövegtervezetéről.

A bizottság ugyanakkor nem tervez diszkrimináció miatti eljárást, amellyel korábban Viviane Reding igazságügyi EU-biztos fenyegette meg a francia kormányt.

"Üdvözöljük, hogy a bizottság elfogadta Franciaország biztosítékait arra, hogy a foganatosított intézkedések nem kifejezetten egy etnikai kisebbséget vettek célba, valamint arra, hogy a francia hatóságok nem diszkriminatív módon alkalmazzák az Európai Unió jogrendjét" - közölte Bernard Valero külügyi szóvivő.

Brüsszel valóban tudomásul vette Párizsnak a romák kiutasítását érintő politikai biztosítékait, de levélben vár választ részletesen megfogalmazott kérdésekre, amelyek annak tisztázását célozzák, hogy a francia hatóságok által adott politikai biztosítékoknak a gyakorlatban miként szereznek érvényt, és hogy eloszlassanak "egyes kételyeket" - hangsúlyozta Reding.

Idén eddig mintegy 8 ezer romát toloncoltak ki Franciaországból, és küldtek vissza jórészt Bulgáriába, illetve Romániába. Franciaország a közrend, illetve közbiztonság védelmére hivatkozik, és tagadja, hogy kifejezetten a romák etnikai csoportját vette célba az intézkedéssorozattal. Ennek ellentmondott ugyan egy korábbi belügyminisztériumi rendelkezés, amely "az illegális telepek, elsősorban a cigánytáborok" felszámolására adott utasítást, de utóbb a szövegből kivették a romákra való kifejezett utalást.

A fentebb említett belügyminisztériumi rendelkezés - egy augusztus 5-i körlevél - nem állt ugyan összhangban a diszkriminációmentes eljárás elvével, de a körlevelet szeptember 13-án új utasítással hatályon kívül helyezték. Ezzel Brüsszel lényegében felmentette Párizst a diszkrimináció vádja alól.

Az uniós mozgásszabadsági irányelv rendelkezéseinek a nemzeti jogba történő maradéktalan átültetése azonban még várat magára - foglalt állást a brüsszeli bizottság, és erre hivatkozva helyezte kilátásba az uniós kötelezettségszegési eljárás megindítását.

"Franciaország természetesen minden szükséges információt átad, ahogy ezt eddig megtette. A kormány a következő napokban elemzi a bizottság újabb kéréseit, mielőtt az esetleges lépésekről dönt" - mondta a szóvivő.