2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Horváth Csaba: romák nélkül nincs egységes Budapest
2010. 09. 29. 00:00

A főpolgármester-jelölt azt mondta: a képviseleti demokrácia nem egy biankó csekk, amellyel egy megválasztott képviselő bármikor élhet vagy visszaélhet.

A szervezők az MSZP és a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjét hívták meg a Cigányok Budapestért - Budapest a cigányokért címmel szervezett vitafórumra, de Tarlós István már előző nap lemondta részvételét - sajtófőnökének közlése szerint annak kritikájaként, hogy kettejükön kívül sem az LMP, sem pedig a Jobbik főpolgármester-jelöltjét nem hívták meg a vitára.

Miután az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Dohány utcai székházába szervezett fórumot bombariadóval zavarták meg, azt egy étteremben folytatták, ahol Horváth Csaba úgy fogalmazott: őt riasztja Tarlós István "szebb jövője", a romákkal szembeni "furcsa hozzáállása", "homofób" nézete, a kisebbségek kirekesztésének hallgatólagos támogatása, és az is, hogy kultúra címen saját maga ízlését vagy annak hiányát akarja "ráerőltetni" az emberekre.

A főpolgármester-jelölt azt mondta: a képviseleti demokrácia nem egy biankó csekk, amellyel egy megválasztott képviselő bármikor élhet vagy visszaélhet.

Az eseményt megzavaró bombariadót "politikai rendzavarásnak" minősítette, amelyet viszont - mint mondta - akár Londonban, akár bárhol máshol vagyunk a világon, komolyan kell venni.

Arra utalva, hogy a C-press, az MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma), valamint a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (MCIFÉSZ) által szervezett fórumon Tarlós István nem vett részt, úgy fogalmazott: legfőbb riválisa "védelmébe véve a Jobbikot" és a "szebb jövőt", de, mint mondta, azokkal, akik nem demokratikus intézményeket, koncentrációs táborokat álmodnak, ő nem is akar egy légtérben lenni, közösséget vállalni.

Kérdésre válaszolva kijelentette: ha főpolgármesterré választják, korrekt együttműködésre készül három párttal, de a negyedikkel semmiképpen sem. A Tarlós Istvánnal való esetleges együttműködésére utalva azt mondta: legelőször a súlyos politikai nézetkülönbségeket kellene tisztázniuk egymás között.

A szocialista politikus szavai szerint legyen bármilyen nagyságú a választói felhatalmazása, ő olyan városvezetésre és politikai szerepvállalásra készül, amely lehetővé teszi, hogy a választók közvetlenül fejezhessék ki akaratukat.

Fájó pontnak nevezte, hogy a vitafórumot nem lehetett a Fővárosi Roma Oktatási és Képzési Központban megtartani, ugyanis annak ellenére, hogy a kormány és a főváros vezetése még az előző ciklusban döntött az intézmény létrehozásáról, a működéshez szükséges pénz rendelkezésre áll, a Szentkirályi utcában lévő volt Dekoratőr iskola épületének építési engedélyét Józsefváros fideszes polgármestere már harmadik alkalommal vétózza meg.

Horváth Csaba azt mondta: a helyszín kiválasztásakor nem gondolta, hogy a roma kultúrközpont zavarná a Szentkirályi utcai Fidesz-központ "úri közösségét", pedig - mint fogalmazott - a frekventált helyen lévő nívós központ létrehozása az integrációval, képzéssel és felzárkóztatással megteremthette volna a többség és a romák közötti hidat.

Az MSZP főpolgármester-jelöltje a mintegy 30 roma civil szervezeti vezető és újságíró előtt arról is beszélt, hogy roma tanácsadó testület felállítását tervezi, amelyekben nem "díszcigány pozíciók" lennének.

A roma gyermekek oktatására utalva azt mondta: nem támogatja a szegregált intézményeket, és javítani szeretne azon a helyzeten, hogy ma a budapesti gyermekek 10 százaléka nem fejezi be az általános iskolát, és mindössze 13 százalékuk végzi el a középiskolát, és töredékük jut el a felsőoktatásba.

A nevelést és a képzést már kisgyermekkorban el kell kezdeni, ezért roma dajkákat, szociális munkásokat szeretnének alkalmazni - tette hozzá.

A szakvégzettséggel nem rendelkező vagy inaktív emberek képzése mellett a közmunkához hasonló szakprogramokat indítana a fővárosban Horváth Csaba.

Amikor a vitafórum véget ért, a Dohány utcai OCÖ-székházban még dolgoztak a tűzszerészek, a hivatal dolgozói pedig az utcán várakoztak. Ifj. Bogdán János, a rendezvény szervezője és moderátora az MTI azon kérdésére, hogy miért nem hívták meg a vitafórumra a Jobbik és az LMP főpolgármester-jelöltjét, úgy válaszolt: azért csak az MSZP és a Fidesz-KDNP jelöltjét hívták meg, mert "ez a két jelölt adta le a legtöbb ajánlószelvényt".