HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A mozgásszabadság biztosítására szólítja fel Brüsszel Párizst

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  franciaország, párizs
2010 Szeptember 29    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A romák tömeges kitoloncolása miatt a mozgásszabadságot biztosító európai előírásoknak a francia jogrendbe történő átültetésére szólította fel szerdán Brüsszel a francia hatóságokat, és kilátásba helyezte, hogy e jogi kötelezettség elmulasztása miatt hivatalos figyelmeztető levelet küld Párizsnak.

Hirdetmény

Franciaország még nem ültette át ezt az uniós irányelvet oly módon, hogy az teljes hatékonysággal és átlátható módon biztosítsa mindenkinek a mozgásszabadságot - állapította meg az Európai Bizottság. Az uniós végrehajtó testület közölte, hogy a hiányosság pótlására felszólító hivatalos levelet - a kötelezettségszegési eljárások keretében - megküldik Párizsnak, hacsak a francia kormány október 15-éig nem ad tájékoztatást az átültetési folyamat részletes menetrendjéről, illetve az elfogadandó intézkedések szövegtervezetéről.

Az Európai Bizottság ugyanakkor megállapította, hogy Franciaország megerősítette kötelezettségvállalását a Brüsszellel való szoros együttműködésre. A brüsszeli bizottság levélben kér Párizstól választ részletesen megfogalmazott kérdésekre, amelyek annak tisztázását célozzák, hogy a francia hatóságok által adott politikai biztosítékoknak a gyakorlatban miként szereznek érvényt.

Idén egyes adatok szerint mintegy 8 ezer romát toloncoltak ki Franciaországból, és küldtek vissza jórészt Bulgáriába, illetve Romániába. Franciaország a közrend, illetve közbiztonság védelmére hivatkozik, és tagadja, hogy kifejezetten a romák etnikai csoportját vette célba az intézkedéssorozattal. Ennek ellentmondott ugyan egy korábbi belügyminisztériumi rendelkezés, amely "az illegális telepek, elsősorban a cigánytáborok" felszámolására adott utasítást, de utóbb a szövegből kivették a romákra való kifejezett utalást.

Viviane Reding igazságügyi EU-biztos kötelezettségszegési eljárás megindítását kezdeményezte Franciaország ellen, a mozgásszabadság korlátozása, illetve diszkriminációs eljárásmód miatt.

Az uniós végrehajtó testület - a téma szerdai megvitatása után közzétett nyilatkozatában - végül azt állapította meg, hogy a francia hatóságok nyár óta foganatosított intézkedései "nem irányultak arra, hogy kifejezetten célba vegyenek egy etnikai kisebbséget". A fentebb említett belügyminisztériumi rendelkezés - egy augusztus 5-i körlevél - nem állt ugyan összhangban a diszkriminációmentes eljárás elvével, de a körlevelet szeptember 13-án új utasítással hatályon kívül helyezték - hangsúlyozta az Európai Bizottság. Ezzel Brüsszel lényegében felmentette Párizst a diszkrimináció vádja alól.

Az uniós mozgásszabadsági irányelv rendelkezéseinek a nemzeti jogba történő maradéktalan átültetése azonban még várat magára - foglalt állást a brüsszeli bizottság, és erre hivatkozva helyezte kilátásba a hivatalos hiánypótlási felszólítás megküldését.

A problémafelvetés franciák ellen irányuló élét azonban Brüsszel azzal tompította, hogy megállapította azt is: a mozgásszabadságról szóló irányelv átültetésének kérdését valamennyi uniós tagállamban meg kell vizsgálni, és ha szükségesnek mutatkozik, akkor más országok esetében szintén hivatalosan fel kell hívni a figyelmet a jogi kötelezettség teljesítésének hiányára.

A szerdai bizottsági döntést Reding egy francia tévéállomásnak adott nyilatkozatában még úgy értelmezte, hogy a testület döntött a Párizs elleni kötelezettségszegési eljárás megindításáról, és az eljárást meg lehet állítani, ha Párizs október 15-ig kielégítő válaszokat ad. Valamivel később, az Európai Parlament igazságügyi bizottsága előtt már úgy fogalmazott a biztos, hogy ha október 15-ig megfelelő válasz érkezik, akkor "kiderülhet, hogy a bizottságnak nem kell lépnie".

A szerdai döntés pontos értelmezését nem könnyítette meg, hogy az Európai Bizottság egyik szóvivője olyan kijelentést tett első nyilatkozatában: a testület "alapvetően" a kötelességszegési eljárás megindításáról döntött.

Uniós kérdésekkel foglalkozó újságírók közül többen arra a közös értékelő véleményre jutottak, hogy Brüsszel az eljárás megindítását kilátásba helyezve, október 15-ig szóló ultimátumot intézett Párizshoz.

Az uniós kötelezettségszegési eljárás az EU hivatalos dokumentumai szerint akkor indul meg, amikor a bizottság hivatalos figyelmeztető levelet küld valamelyik tagállamhoz.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Cigány autonómia

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Csak zaklatásért ítélték el a Betyársereg öt tagját

  • Orbán Viktornak végig kell mennie az úton – Forgács István a MandinernekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt