2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szófiát Schengen érdekli, nem a cigányok
2010. 09. 25. 00:00

Ahhoz képest, hogy Európában mekkora vihart kavart a romániai és bulgáriai cigányok ügye, a jobboldali bolgár kormány még anynyi szolidaritást sem mutat velük, mint a bukaresti.

Ahhoz képest, hogy Európában mekkora vihart kavart a romániai és bulgáriai cigányok ügye, a jobboldali bolgár kormány még anynyi szolidaritást sem mutat velük, mint a bukaresti. A bolgár sajtó pedig az utóbbi időben azt a hírt dobta fel, miszerint francia törvényhozók elhozták Szó? ába a cigánykérdés megoldásának kulcsát. Germinal Peiro, aki a francia nemzetgyűlés bolgár–francia baráti bizottság elnöke, azt javasolta kollégáinak, hogy a munkanélküli romákból faragjanak földműveseket.

A bolgár cigányok azonban alapvetően urbanizált népcsoport. A plovdivi Sztolipinovo 45 ezer lakosával Európa talán legnagyobb cigánygettója. A legutóbbi statisztikák szerint hivatalosan a bolgár lakosság 4,7 százaléka vallotta magát romának, de a valós adat ennek a kétszerese lehet. A népesség fele ugyanis muzulmán, akik magukat töröknek mondják, miközben az aszszimilált ortodox keresztény romák bolgárnak vallják magukat.

– Nem azért mennek a bolgár romák Franciaországba, mert „nomádok” lennének – válaszolta kérdésemre Maria Metodieva, a szófiai Nyitott Társadalom Intézet romaprogramkoordinátora. A romák a totális munkanélküliség és a gyalázatos életkörülmények elől utaztak Nyugat-Európába. A kutató szerint a kivándorlás korábban elkezdődött és nagyon sok bolgár cigánycsalád talált munkát, emberi lakóhelyet Olaszországban és Spanyolországban. A többségi média – mondja a kutató – nem ezeket az eseteket láttatja, hanem a borzasztó körülmények között élőket.

Metodieva szerint sokaknak Nyugat-Európában sikerült az integráció, amelyre otthon nem volt módjuk. A mostani helyzetről azt mondta, hogy a bolgár romákkal együtt sok török nemzetiségű bolgár állampolgárt is kitoloncoltak a franciák, akik szerint minden szociálisan rossz helyzetű embert cigánynak minősítenek. A törökök is a megélhetés reményében mentek Franciaországba – mondja. A külügyminisztérium úgy nyilatkozott, hogy a bolgár állampolgárok önkéntesen tértek haza. Õ úgy tudja, sokukat erőszakkal toloncolták ki.

A bolgár kormányzat szinte közönyös álláspontját azzal magyarázza, hogy a kormányzó jobbközép pártnak nincs romapolitikája. Ugyanakkor mindent megtesznek, nehogy a nyugateurópai kormányok akadályt állítsanak az elé, hogy Bulgária jövőre a schengeni övezet része lehessen.