HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szófiát Schengen érdekli, nem a cigányok

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Bulgária, szófia
2010 Szeptember 25    Forrás: nol.hu


Ez a cikk archív

A bolgár kormány ki akar maradni a felforrósodott romavitából – jelentette ki Bojko Boriszov miniszterelnök. A legutóbbi EU-csúcson – állítása szerint – mindössze annyit mondott, hogy kormánya kiáll amellett, hogy a törvénytisztelő polgárok szabadon utazhassanak az unióban. Korábban belügyminisztere arról biztosította a francia kormányt, hogy szükség esetén rendőri kíséretet ad a kiutasított bolgár romák hazaszállításához.

Hirdetmény

Ahhoz képest, hogy Európában mekkora vihart kavart a romániai és bulgáriai cigányok ügye, a jobboldali bolgár kormány még anynyi szolidaritást sem mutat velük, mint a bukaresti. A bolgár sajtó pedig az utóbbi időben azt a hírt dobta fel, miszerint francia törvényhozók elhozták Szó? ába a cigánykérdés megoldásának kulcsát. Germinal Peiro, aki a francia nemzetgyűlés bolgár–francia baráti bizottság elnöke, azt javasolta kollégáinak, hogy a munkanélküli romákból faragjanak földműveseket.

A bolgár cigányok azonban alapvetően urbanizált népcsoport. A plovdivi Sztolipinovo 45 ezer lakosával Európa talán legnagyobb cigánygettója. A legutóbbi statisztikák szerint hivatalosan a bolgár lakosság 4,7 százaléka vallotta magát romának, de a valós adat ennek a kétszerese lehet. A népesség fele ugyanis muzulmán, akik magukat töröknek mondják, miközben az aszszimilált ortodox keresztény romák bolgárnak vallják magukat.

– Nem azért mennek a bolgár romák Franciaországba, mert „nomádok” lennének – válaszolta kérdésemre Maria Metodieva, a szófiai Nyitott Társadalom Intézet romaprogramkoordinátora. A romák a totális munkanélküliség és a gyalázatos életkörülmények elől utaztak Nyugat-Európába. A kutató szerint a kivándorlás korábban elkezdődött és nagyon sok bolgár cigánycsalád talált munkát, emberi lakóhelyet Olaszországban és Spanyolországban. A többségi média – mondja a kutató – nem ezeket az eseteket láttatja, hanem a borzasztó körülmények között élőket.

Metodieva szerint sokaknak Nyugat-Európában sikerült az integráció, amelyre otthon nem volt módjuk. A mostani helyzetről azt mondta, hogy a bolgár romákkal együtt sok török nemzetiségű bolgár állampolgárt is kitoloncoltak a franciák, akik szerint minden szociálisan rossz helyzetű embert cigánynak minősítenek. A törökök is a megélhetés reményében mentek Franciaországba – mondja. A külügyminisztérium úgy nyilatkozott, hogy a bolgár állampolgárok önkéntesen tértek haza. Ő úgy tudja, sokukat erőszakkal toloncolták ki.

A bolgár kormányzat szinte közönyös álláspontját azzal magyarázza, hogy a kormányzó jobbközép pártnak nincs romapolitikája. Ugyanakkor mindent megtesznek, nehogy a nyugateurópai kormányok akadályt állítsanak az elé, hogy Bulgária jövőre a schengeni övezet része lehessen.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt