2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompár Orbán büntetőfeljelentést tesz Farkas Flórián ellen
2010. 09. 20. 00:00

Feljelentést tesznek egy szociális lakásépítési programra kapott 250 millió forintos vissza nem térítendő támogatás ügyében is.

Kolompár Orbán hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be: nem tartják elegendőnek, hogy Farkas Flórián romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos, fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke, aki maga is tagja az OCÖ-nek, csak az elmúlt nyolc év támogatásait ellenőrizze, ugyanis mint fogalmazott, Farkas Flórián OCÖ-elnöksége idején "több 100 millió forintnak veszett nyoma".

Farkas Flórián, a Lungo Drom vezetője 1995 áprilisától 2003 márciusáig volt az OCÖ elnöke, őt követte Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, három hónapig vezette az 53 fős testületet, majd 2003 júniusától Kolompár Orbán látja el - már második ciklusában - az OCÖ elnöki tisztségét.

Az OCÖ jelenlegi elnöke közölte: azért tesznek büntetőfeljelentést Farkas Flórián volt OCÖ-elnök ellen, mert az országos elektori választásokon annak ellenére, hogy a választások teljes költségét az Országos Választási Bizottság fizette, az OCÖ több millió forintot számolt el buszköltségként.

Feljelentést tesznek egy szociális lakásépítési programra kapott 250 millió forintos vissza nem térítendő támogatás ügyében is, valamint az 1999 és 2003 közötti - állami számvevőszéki (ÁSZ) vizsgálatban is megállapított - jogosulatlan pályázati elszámolások miatt is.

A politikus azt mondta: 2003-ban, amikor nyolc év vezetés után leváltották Farkas Flóriánt az OCÖ-elnöki tisztségből, "nem akarták börtönbe juttatni és meghurcolni", ezért nem álltak a nyilvánosság elé, és nem tettek feljelentést ellene, így például az 1999 és 2003 közötti 73 millió forintos adóhiányt részletekben kifizették.

Az OCÖ vezetője arra kéri Farkas Flóriánt, hogy miniszteri biztosként vizsgálja meg, hová lett az a 60 millió forint értékű Mol-részvény is, amelyet az OCÖ 1997-ben kapott, és amely ma szerinte mintegy 2-2,5 milliárd forintot érne.

Kolompár Orbán arra utalva, hogy Farkas Flórián "törvényen kívüli működésre berendezkedett szervezetnek" nevezte múlt pénteki sajtótájékoztatóján az OCÖ-t az ÁSZ-vizsgálat alapján, úgy fogalmazott: a miniszteri biztosnak nincs joga, erkölcsi alapja megkérdőjelezni az OCÖ tisztaságát, ugyanis nem született jogerős ítélet senki ellen. Kijelentette: Farkas Flórián "nem méltó arra, hogy cigányság első számú vezetője legyen".

Az OCÖ elnöke tételesen próbálta cáfolni az ÁSZ-vizsgálat megállapítását, miszerint az elmúlt másfél évben jogosulatlanul használtak fel 10,4 millió forintot, azt hangoztatva, hogy a kifizetések jogszerűek voltak. Egy 2,5 millió forintos kiadás például a romagyilkosságok áldozatainak temetési költségét fedezte - mondta Kolompár Orbán, többször hangoztatva, hogyha ezek miatt felelősnek találják, "emelt fővel vonul akár húsz évre is börtönbe".

A roma vezető szerint az ÁSZ "politikai megrendelésre" kezdeményezhetett feljelentést ellene, meggyőződése szerint a kisebbségi választásokkal összefüggésben.

Közlése szerint az ÁSZ-vizsgálat megállapításával ellentétben nem történt vagyonvesztés, ugyanis az elmúlt nyolc évben az örökölt adósságok kifizetésén túl jelentős beruházások, fejlesztéseket történt, vagyont halmoztak fel.

Az ÁSZ múlt csütörtökön közölte, hogy hűtlen kezelés, a számvitel rendjének megsértése és adócsalás alapos gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, miután megvizsgálta az OCÖ elmúlt másfél éves gazdálkodását. A hatóság honlapján közzétett jelentés szerint a megállapított törvényi mulasztások, a szabályozatlanság és a szabálytalan gazdálkodás miatt az önkormányzat elnökének és a hivatalvezetőnek a felelősségét állapították meg, ezért az ÁSZ büntetőeljárás megindítását kezdeményezte.

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a vizsgálat eredményére reagálva azt közölte: a kormány és az általa vezetett államtitkárság nem tekinti partnernek a jelenlegi OCÖ-t. Az államtitkár szavait Kolompár Orbán a kisebbségi önkormányzati választás befolyásolásának nevezte, ezért panasszal fordult az Országos Választási Bizottsághoz.