2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az OCÖ elnök tagad és visszavág
2010. 09. 20. 00:00

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke egy sajtótájékoztatón visszautasította és „politikai ízűnek” nevezte az OCÖ elmúlt másfél éves gazdálkodását ellenőrző számvevőszéki jelentést.

Az ÁSZ hűtlen kezelés, a számvitel rendjének megsértése és adócsalás alapos gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen. Az OCÖ-elnök vezette párt, a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) emellett beadvánnyal fordult az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) a roma pénzügyeket felügyelő miniszteri biztos és a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár ellen, akik múlt héten élesen bírálták az OCÖ gazdálkodását  Eközben ügyészségi vizsgálat is folyik az ügyben.

 

A közelgő kisebbségi választási eredmények befolyásolásának nevezte hétfői sajtótájékoztatóján az OCÖ elnöke azokat a bírálatokat, amelyek a szervezet gazdálkodását kifogásolták, ezért a Kolompár Orbán vezetett párt panaszbeadvánnyal fordult az Országos Választási Bizottsághoz. Ez azután történt, hogy múlt hét pénteken, Farkas Flórián,  a roma pénzeket felügyelő miniszteri biztos a napokban nyilvánosságra hozott Állami Számvevőszék (ASz) jelentése után közölte: további vizsgálatokat tart szükségesnek az OCÖ ellen. Az ÁSZ az OCÖ elmúlt másfél éves gazdálkodását vizsgálva Kolompár Orbán és az OCÖ hivatalvezetőjének felelősségét állapította meg törvényi mulasztásokban és szabálytalan gazdálkodásban.

 

Az ÁSZ emellett hűtlen kezelés, a számvitel rendjének megsértése és adócsalás alapos gyanúja miatt feljelentést is tett ismeretlen tettesek ellen. Ezen kívül javasolta, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter vizsgálja felül az OCÖ éves költségvetési támogatásainak  felhasználását, fizettessen vissza a szervezettel több, mint tízmillió forintnyi támogatást, és a nemzetgazdasági miniszter rendelje el az OCÖ gazdálkodásának átfogó adóellenőrzését. Ugyancsak pénteken Farkas Flórián mellett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára is élesen bírálta az OCÖ vezetését, reagálva az ÁSZ vizsgálatra.  

 

Balog Zoltán közleményében többek közt azt írta: a magyarországi cigányság vezetőinek „egy része nem alkalmas és nem méltó” feladatára, ezért a jövőben csak olyan partnerekkel működnek együtt, „akik a közpénzekkel el tudnak számolni.”. Az OCÖ elnök vezette párt, az MCF szerint ezzel az értékeléssel az államtitkár „súlyosan megsértette és befolyásolta a kisebbségi önkormányzati választás eredményének tisztaságát.” A roma pénzeket felügyelő miniszteri biztost, Farkas Flóriánt pedig azért panaszolta be az OVB-nél az MCF, mert szerintük „az ország valamennyi településének” polgármesterét arra kérte: „gyakoroljanak nyomást” a cigány képviselő-jelöltekre, hogy azok a Lungo Drom színeiben induljanak a kisebbségi választásokon.

 

Az OCÖ-ben jelenleg a többséget adó Kolompár Orbán vezette Magyarországi Cigányok Fóruma egyébként az októberi kisebbségi önkormányzati választásokon körülbelül másfél ezer jelöltet indít, míg a rivális, a Farkas Flórián vezette Lungo Drom, nagyjából négyezret. Az Állami Számvevőszék vizsgálatának megállapításairól szólva Kolompár Orbán tagadta, hogy harmincmilliós vagyonvesztés történt volna az OCÖ-ben, szerinte épp fordítva történt: százmillió forintos tartalékot halmoztak fel.  Ahogy azt a Roma Sajtóközpont korábban hírül adta, mindeközben Kolompár Orbán és még öt ember ellen ügyészségi büntetőeljárás is folyik.

 

A vádirat szerint Kolompár Orbán a Kiskunmajsai Roma Érdek-képviseleti Szervezet vezetőjeként valótlan számlákkal fedezett hét millió forint vissza nem térítendő támogatást. Emellett hat évvel ezelőtt több alkalommal arra utasította az OCÖ pénztárát, hogy különböző összegeket fizessen ki neki utólagos elszámolásra, így több mint ötmillió forintot vett fel, amellyel később nem számolt el.

 

Ezen kívül az ügyészség szerint a roma vezető és társai egy uniós pályázatból   több mint 100 millió forintot, a hazai költségvetésből pedig több mint 30 milliót szereztek meg jogosulatlanul. Az eljárás legutolsó tárgyalása elnapolással zárult.