HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Soros elítéli a romák franciaországi megbélyegzését

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  soros, kitoloncolás
2010 Szeptember 19    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Soros György élesen bírálta a romákkal szembeni francia politikát a Le Monde című francia napilap hétvégi számában megjelent interjúban. A romák felemelkedését is támogató Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke szerint a probléma csak európai szinten oldható meg a romaelit kinevelésével egy "oktatási New Deal" program keretében.

Hirdetmény

"Nicolas Sarkozy megszegte az európai normákat és szabályokat azzal, hogy céltáblaként nevesítette a romákat. Az állam feladata a törvényszegők egyenkénti letartóztatása és elítélése. Egy etnikai csoport megbélyegzése és fenyegetésként való megjelölése kollektíve a társadalom számára viszont éppenséggel az emberi jogok tiszteletének ellentéte" - hangsúlyozta Soros.

"Amíg azonban mindenki csak annyit tesz, hogy egy másik országba exportálja a problémát, ahogy azt Románia vagy Bulgária teszi, vagy Nicolas Sarkozy-nek nincs más válasza, mint hazaküldeni az embereket, addig semmit nem fogunk megoldani" - tette hozzá.

A "romakérdés" Soros szerint csak egy olyan egységes uniós politikával oldható meg, amely a romák életkörülményeinek javítását helyezi középpontjába: húsz-harminc év alatt visszaszoríthatóak lennének azok a sztereotípiák, amelyeket a populista és nacionalista politikusok kihasználnak, főleg Kelet-Európában. "De ha minden tagállamnak a saját romaproblémájával kell szembesülnie, akkor a lényegi kérdésekben nem jutunk előre" - mutatott rá a magyar származású amerikai üzletember.

Soros szerint a kirekesztés elleni törvények ellenére a valóságban semmi nem változott az utóbbi időkben az európai tagállamokban, s számos országban nehézségként merül fel, hogy a cigánygyereket nem fogadják be a többiekkel közös iskolákba. "Ezenkívül az Európai Uniónak sincsen következetes romapolitikája. Egy hosszú távú, legalább egygenerációs oktatási New Deal programot kellene elindítani megfelelő anyagi támogatással" - javasolta Soros.

A Nyílt Társadalom Alapítvány tevékenysége alapján úgy látja, hogy Spanyolországon és Magyarországon történtek a romák érdekében olyan integrációs intézkedések, amelyek működőképesek. Mások azonban - mint például a roma nők sterilizálása Szlovákiában - követhetetlenek. "De bármilyen politikát is folytatnak a tagállamok, különböző szintű népszerűségnek örvendő, negatív sztereotípiák adják azok kereteit" - vélte.

"Ezeket a sztereotípiákat részben a romák viselkedésével indokolják. A romák gyakran ellenséget látnak a többiekben, pontosan azért, mert gyakran száműzték őket ... Közös nyelv nélkül, megosztottan, klánszerűen élnek és nem rendelkeznek olyan saját elittel, amely kijelölhetné számukra a sikeres integráció útját" - emelte ki Soros.

A romaelit kinevelése azért lenne elsődleges az üzletember szerint, mert jelenleg a romák csak akkor lehetnek sikeresek a társadalomban, ha elhagyják romaidentitásukat. "Ez az egyetlen számukra felkínált választás. Ez pedig nem az integrációjukhoz vezet. Ez asszimiláció, amely érintetlenül hagyja a sztereotípiákat és nem változtat a kollektív helyzetükön. A romaidentitás tisztelete nélkül, semmilyen integrációs erőfeszítés nem lesz hatékony" - hívta fel a figyelmet Soros György.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt