2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nagykaposon is betonfalat építenének
2010. 09. 18. 00:00

Egy év alatt három helyen épült fel a fal. Osztrópatak, Nagymihály és Eperjes után most Nagykaposon 40 család kéri a várostól, hogy egy betonfal válassza el őket a romanegyedtől.

Egy év alatt három helyen épült fel a fal. Osztrópatak, Nagymihály és Eperjes után most Nagykaposon 40 család kéri a várostól, hogy egy betonfal válassza el őket a romanegyedtől. A romák tiltakoznak. Az önkormányzatnak nincs 12 ezer eurója a betonfalra. Minden nap 3-szor járőr megy a romatelepre. Az emberjogi képviselő szerint érthető, hogy a kétségbeesett emberek megoldásokat keresnek.

Amit kevésbé értek és kevésbé tűnik szerencsésnek, hogy az önkormányzatok ezeket a falakat meg is építik. Tehát ahelyett, hogy integrálnák a romákat, a szegregációhoz nyúlnak - mondta Jana Bihariová, az Emberek a Rasszizmus Ellen szervezet elnöke.

A minisztériumban is önkormányzatokat teszik felelőssé a falak elszaporodásáért, de megoldást egyelőre ők sem találtak. A falak építése az önkormányzatok tétlenségének következménye, ezek ugyanis csak a választások előtt foglalkoznak a roma problémával - közölte Slavomíra Sélesová, a Szlovák Szociális és Munkaügyi Minisztérium szóvivője.

Nagykaposon azt is mondják, jó volna, ha a szociális segélyt csak közmunka fejében kaphatnák meg a rászorulók.