2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Bírálják a lengyelországi romák Franciaországot a kitoloncolások miatt
2010. 08. 31. 00:00

Franciaországban az utóbbi hetekben számos illegális cigánytelepet számoltak fel, és a hatóságok megkezdték a romák kitoloncolását származási országukba.

Roman Kwiatkowski, a szervezet elnöke hangsúlyozta, hogy Lengyelországnak - ahol annyi embert gyilkoltak meg a náci, idegengyűlölő ideológia nevében - az Európai Unión belül az elsők között kellene reagálnia a francia kormány viselkedésére, és óva kellene inteni egy etnikai csoport megbélyegzése és kiutasítása miatt. A szervezet honlapján közzétett felhívásában arra kérte Tuskot, hogy ítélje el a francia hatóságok lépéseit.

Franciaországban az utóbbi hetekben számos illegális cigánytelepet számoltak fel, és a hatóságok megkezdték a romák kitoloncolását származási országukba. Párizs közlése szerint július 28. és augusztus 17. között összesen 979 román és bolgár állampolgárt küldtek vissza hazájába. Az intézkedések miatt éles bírálat érte a francia kormányt az ENSZ, az Európai Bizottság, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és több civil szervezet részéről.

A 38 milliós Lengyelországban csaknem 13 ezer roma él a legutóbbi - 2002-es - népszámlálás adatai szerint. A Lengyelországi Romák Szervezete 50 ezer körülire becsüli a közösség létszámát.