2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kouchnerben felmerült a lemondás gondolata
2010. 08. 30. 00:00

Bernard Kouchner hangsúlyozta, hogy a romák nagyon sajátos és nehéz körülmények között élnek, és hogy ügyük miatt "elszorul a szíve". "Hogyan szüntethető meg ez a helyzet?

Hangsúlyozta, hogy a romák nagyon sajátos és nehéz körülmények között élnek, és hogy ügyük miatt "elszorul a szíve". "Hogyan szüntethető meg ez a helyzet?

(Tisztségemről való) lemondással, gondoltam" - mondta az RTL rádióban a miniszter, aki évtizedeken át volt jogvédő, az Orvosok Határok Nélkül (MSF), valamint a Világ Orvosai (MM) nemzetközi szervezetek tagja, mielőtt politikus lett. Több szocialista kormányban volt miniszter, majd Nicolas Sarkozy francia elnök mandátuma 2007-es kezdetén a balra nyitás jegyében vette be a kormányba.

Arra a kérdésre, hogy mi tartotta vissza a lemondástól, azt válaszolta: A lemondás (a feladat előli) megfutamodást, (az ügy jelenlegi intézési módjának) elfogadását jelenti. Nem vagyok elégedett az ügy jelenlegi intézési módjával. Huszonöt éve foglalkozom a romákkal. Tartalma miatt nem tetszik nekem az ügyről folyó vita".

Úgy vélte, a Franciaországról alkotott kép csorbát szenvedett a romák kiutasítása miatt, de hazájának nincs miért szégyenkeznie, mivel egyike a legtöbb menekültet befogadó országoknak.

Arra a kérdésre, hogy közölte-e dilemmáját Sarkozy elnökkel, úgy válaszolt: "Ha nem az elnökkel beszél erről az ember, akkor kivel?"

Kouchner interjújára néhány perccel később reagált Francois Fillon miniszterelnök a France Inter közszolgálati rádióban. "Bernard Kouchner nem csak, hogy nem mondott le, hanem pénteken egy nagykövetek előtt mondott beszédében egyenesen megvédte a kormány politikáját, és különösen kikelt azok ellen, akik elfogadhatatlan módon beszélnek róla, a romák önkéntes hazaköltözését a nácik általi deportáláshoz hasonlítják" - mondta a kormányfő.