2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Egyeztetés a romákról
2010. 08. 30. 00:00

Fillon azt állította - mint korábban kabinetjének több tagja is -, hogy a romákkal szembeni francia eljárás nem sért egyetlenegy uniós irányelvet sem.

Fillon azt állította - mint korábban kabinetjének több tagja is -, hogy a romákkal szembeni francia eljárás nem sért egyetlenegy uniós irányelvet sem. A francia kormányfő azt is mondta, a hosszú távra szóló megoldás csak az lehet, ha ezeket az embereket jobb gazdasági és szociális körülmények közé helyezik a szülőföldjükön. Ennek elérésében szerinte az Európai Uniónak erős szolidaritásról kell tanúbizonyságot tennie az érintett tagállamok, elsősorban Románia irányában. Az emberi jogi és egyházi bírálatokra reagálva a francia politikus arról beszélt, kormánya aggodalommal figyeli a roma gyermekek sorsát, és 100 eurót fizet mindenkinek, aki elhagyja Franciaországot.

Időközben az EU soros elnöki feladatait ellátó Belgium bejelentette, mégis képviselteti magát azon a nem hivatalos találkozón, amelyet Párizs hívott össze az öt legnagyobb uniós tagállam részvételével szeptember 6-ra. Roberto Maroni olasz belügyminiszter a romák automatikus kiutasítására az EU jóváhagyását sürgeti. Híre kelt, hogy az olasz kormány is az illegális menekülttáborok felszámolására készül, miután meghalt egy kisgyermek az egyik kigyulladt sátorban.