2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

LMP: kirekesztő szándékúnak minősíthető nyilatkozatot tett Balog Zoltán
2010. 08. 27. 00:00

Osztolykán kiemelte, az hogy munkanélküli emberek nemzedékeit neveljék fel a cigányiskolák, nem kifizetődő.

Balog Zoltán szerdán egy Bajnán tartott konferencián egyebek mellett bírálta a romák integrációjának eddigi gyakorlatát. Úgy vélte, minél több olyan egyházi iskolára lenne szükség, ahol többségében cigány gyerekek tanulnak. Mindez előkészítés lenne az integrációra - jelentette ki.

Az MTI-vel Osztolykán Ágnes csütörtökön azt közölte, az LMP képviselőjeként és romaként is meglepték az államtitkár kijelentései, mivel a korábbi szakmai beszélgetések során nem ez volt az irányvonal.

Mint mondta, úgy tudja, az államtitkár azokra a helyekre gondolt, ahol nem megoldható az integráció, mivel jóval magasabb számban élnek roma gyerekek. Az LMP is egyetért azzal, hogy ezeken a területeken az egyház segítséget nyújtson, de csak a középfokú oktatás szintjén - jegyezte meg.

Az LMP egyébként már régóta azt vallja: az iskola mindenki iskolája és nem a szegregációt kell erősíteni, nem látszatintézkedéseket kell tenni, hanem valós integrációs folyamatokat kell elindítani - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a romák integrációjáról való gondolkodás és az erről való nyilatkozás részletes szakmai egyeztetést igényel. Tisztán és világosan kell fogalmazni, hogy ne legyenek olyan félreértések, amelyekből hosszú távú következtetéseket vonhatnak le - értékelte.

Megjegyezte, bízik abban, hogy Balog Zoltán és akik körülette a társadalmi integráció kérdésével foglalkoznak, nem a szerdai, "a roma integráció ellen mutató" nyilatkozat útján fogják vinni ezt az ügyet.

Osztolykán Ágnes kiemelte, az hogy munkanélküli emberek nemzedékeit neveljék fel a cigányiskolák, nem kifizetődő, az viszont annál inkább, ha egy roma gyerek integrálva, ugyanolyan részese tud lenni a magyar társadalomnak, mint egy nem roma.

Ennek kapcsán egy szakmailag megalapozott, érvekre épülő találkozót kért Balog Zoltántól és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól. Szeptember közepére pedig egy olyan sajtónyilvános, szakmai egyeztetést tervez, ahol az oktatási integráció képzésben jártas szakértők, kutatók és az egész szakma leülne és elkezdenék "kitalálni az utat".