HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Megbélyegzi Franciaország a romákat az Európa Tanács egyik testülete szerint

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  franciaország
2010 Augusztus 24    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Megrótta Franciaországot a romákkal szembeni bánásmódja miatt az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottsága (ECRI) kedden Strasbourgban kiadott közleményében.

Hirdetmény

A testület mélységes aggodalmát fejezte ki a roma bevándorlókkal szembeni francia eljárás miatt, és csalódottságának adott hangot több csoportjuk kitoloncolásáért.

A közlemény szerint ráadásul vezető francia illetékesek közelmúltban tett nyilatkozatai megbélyegezték a romákat, bűncselekmények kollektív elkövetőiként tüntetve fel őket.

A bizottság azt is kifogásolta, hogy a romákat úgy tekintik, mint ha egyedüli közösségként élnének vissza a személyek szabad mozgását biztosító európai uniós szabályokkal.

A közlemény kiemelte, hogy az etnikai jellegű megkülönböztetésre alapuló bármilyen politika elfogadhatatlan és ellentétes az Európa Tanács tagországaira vonatkozó jogi kötelezettségekkel. A kitoloncolásra épülő politika ráadásul nem jelenthet tartós megoldást - húzta alá az ECRI.

A bizottság már korábban is több ízben elmarasztalta Párizst a romákkal szembeni bánásmód miatt.

A francia hatóságok a közelmúltban a bűnözés visszaszorítására is hivatkozva számoltak fel roma táborokat az országban, és a lakók több csoportját (néhány száz eurós támogatás kifizetése mellett) repülőgéppel visszaküldték Romániába és Bulgáriába.

Közleményt adott ki ugyanerről a témáról kedden az Európai Parlament liberális képviselőcsoportja is. A frakciót vezető egykori belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt ebben úgy ítélte meg, hogy Franciaország és a romákat kitoloncoló más európai uniós tagállamok (Németország és Olaszország) lépéseikkel nevetségessé teszik az EU alapértékeit.

A frakció szerint az uniós szerveknek jobban kell őrködniük a kisebbségi jogok érvényesülésén.

Verhofstadték azt szeretnék, ha szeptemberi strasbourgi plenáris ülésén az EP vitát folytatna erről a témáról.

Sophie In't Veld holland liberális képviselő ugyanebben a közleményben arra intett, hogy ha most eltűrik az effajta kormányzati politikát, újabb csoportokkal szembeni diszkriminációs lépések is következhetnek.

Külön bírálta a romákat megkülönböztető politikát a holland EP-tag amiatt, hogy nem veszi figyelembe: olyan kisebbségről van szó, amelyet már anyaországaikban is a társadalom szélére szorítottak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt