2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megbélyegzi Franciaország a romákat az Európa Tanács egyik testülete szerint
2010. 08. 24. 00:00

Megrótta Franciaországot a romákkal szembeni bánásmódja miatt az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottsága (ECRI) kedden Strasbourgban kiadott közleményében.

A testület mélységes aggodalmát fejezte ki a roma bevándorlókkal szembeni francia eljárás miatt, és csalódottságának adott hangot több csoportjuk kitoloncolásáért.

A közlemény szerint ráadásul vezető francia illetékesek közelmúltban tett nyilatkozatai megbélyegezték a romákat, bűncselekmények kollektív elkövetőiként tüntetve fel őket.

A bizottság azt is kifogásolta, hogy a romákat úgy tekintik, mint ha egyedüli közösségként élnének vissza a személyek szabad mozgását biztosító európai uniós szabályokkal.

A közlemény kiemelte, hogy az etnikai jellegű megkülönböztetésre alapuló bármilyen politika elfogadhatatlan és ellentétes az Európa Tanács tagországaira vonatkozó jogi kötelezettségekkel. A kitoloncolásra épülő politika ráadásul nem jelenthet tartós megoldást - húzta alá az ECRI.

A bizottság már korábban is több ízben elmarasztalta Párizst a romákkal szembeni bánásmód miatt.

A francia hatóságok a közelmúltban a bűnözés visszaszorítására is hivatkozva számoltak fel roma táborokat az országban, és a lakók több csoportját (néhány száz eurós támogatás kifizetése mellett) repülőgéppel visszaküldték Romániába és Bulgáriába.

Közleményt adott ki ugyanerről a témáról kedden az Európai Parlament liberális képviselőcsoportja is. A frakciót vezető egykori belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt ebben úgy ítélte meg, hogy Franciaország és a romákat kitoloncoló más európai uniós tagállamok (Németország és Olaszország) lépéseikkel nevetségessé teszik az EU alapértékeit.

A frakció szerint az uniós szerveknek jobban kell őrködniük a kisebbségi jogok érvényesülésén.

Verhofstadték azt szeretnék, ha szeptemberi strasbourgi plenáris ülésén az EP vitát folytatna erről a témáról.

Sophie In't Veld holland liberális képviselő ugyanebben a közleményben arra intett, hogy ha most eltűrik az effajta kormányzati politikát, újabb csoportokkal szembeni diszkriminációs lépések is következhetnek.

Külön bírálta a romákat megkülönböztető politikát a holland EP-tag amiatt, hogy nem veszi figyelembe: olyan kisebbségről van szó, amelyet már anyaországaikban is a társadalom szélére szorítottak.