2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Franciaország az Európai Bizottsághoz fordul a romák ügyében
2010. 08. 24. 00:00

A francia rendőrség kedden Lille-ben és Marseille-ben két további illegális roma telepet számolt fel, ahol mintegy hatvanan éltek kunyhókban, illetve egy üresen álló raktárban.

A témában tartott miniszteri tanácskozás után kiadott közlemény szerint Francois Fillon már szerdán lép az ügyben. A jobb koordinációt a romák integrációjával megbízott Valentin Mocanu román államtitkár is sürgette egy reagálásában kedden, párizsi útja előestéjén. Bukarest kétségbe vonja a romák hazaküldésének jogosságát, Párizs viszont azt veti Románia és Bulgária szemére, hogy nem tesz eleget saját állampolgárai integrálásáért a társadalomba, noha milliárdokat kap az Európai Unió alapjaiból a hátrányos csoportok számára.

A vita nem csak a három ország között folyik, hanem Párizs ellen fordult több emberi jogi szervezet, és megrótta Franciaországot a romákkal szembeni bánásmódja miatt az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottsága (ECRI) is egy Strasbourgban kiadott közleményében. A dokumentumban az ECRI hangsúlyozta, hogy az etnikai jellegű megkülönböztetésre alapuló bármilyen politika elfogadhatatlan és ellentétes az Európa Tanács tagországaira vonatkozó jogi kötelezettségekkel.

A francia rendőrség kedden Lille-ben és Marseille-ben két további illegális roma telepet számolt fel, ahol mintegy hatvanan éltek kunyhókban, illetve egy üresen álló raktárban. Az építményeket a kiürítés után lerombolták.