2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Teleki László: közös felelősségünk, hogy a történelem ne ismétlődjön meg
2010. 07. 30. 00:00

A szocialista párti politikus azt mondta: a holokauszt századunk legsúlyosabb következményekkel járó tragédiája, amely nem kímélte a magyarországi cigányságot sem.

A szocialista párti politikus azt mondta: a holokauszt századunk legsúlyosabb következményekkel járó tragédiája, amely nem kímélte a magyarországi cigányságot sem. "Gyászunk nemcsak a múltnak, a jövőnek is szól, hogy a rasszizmus, a fajgyűlölet soha többet ne indítson el olyan folyamatot, amely emberek kivégzéséhez vezet." A jelenlévőket arra emlékeztette, hogy 1944-ben augusztus 3-ra virradóra a nácik az auschwitzi haláltáborban több ezer romát gyilkoltak le. Nagykanizsán 15 éve rendszeresen megemlékeznek erről a szomorú évfordulóról.

Kifejtette: nem akar párhuzamot vonni az 1944-ben történtek és a mai kor között, de vannak hasonlóságok, "amelyek félelmet kelthetnek a kisebbségek körében". A holokauszt sem Auschwitzban kezdődött, megelőzték az uszító újságcikkek, törvények, parlamenti beszédek és utcai megmozdulások.

Ma a demokraták, a kormányon lévők felelőssége - mondta -, hogy az európai politikai kultúra legyen mérvadó Magyarországon is. "Ha azt el tudjuk érni, hogy különböző értékrendekkel és kultúrákkal egy Magyarországot építsünk, közösen fejlesszük gazdaságát, egyetemes kultúráját, akkor sokkal nyitottabban lehet vállalni etnikai, vallási hovatartozásunkat" - fogalmazott Teleki László.

Suchman Tamás a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökeként arról beszélt: ma sem tudjuk pontosan, hogy hány áldozatuk volt a koncentrációs táboroknak. A magát magyarnak is valló cigány lakosság 8-10 ezer halottat számlál egy dokumentumban, és csak annyi bizonyos, hogy "több mint 60 millió ember pusztult el a gyilkos eszmék által".

Kifejtette: ma már tudjuk, hogy nem elégségesek a fékek, törvények, nemzetközi ítélkezés a fasizmus, a nácizmus visszatartására. Az interneten ugyanolyan uszító szövegek jelennek meg, mint az 1940-es évek pusztító újságjaiban.

Magyarország az európai uniós választások éjszakája után arra ébredt, hogy "Szálasi, Hitler, Mussolini, a német és a magyar fasizmus legjobb hagyományait elevenen éltető magyar párt jutott be az Európai Parlamentbe". Valami eltörött abban a szerkezetben, ami a biztonságot adta volna - mondta a politikus.