HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Teleki László: közös felelősségünk, hogy a történelem ne ismétlődjön meg

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Teleki
2010 Július 30    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Ma is vannak az 1944-ben történtekhez hasonló megnyilvánulások, amelyek félelmet kelthetnek a kisebbségekben, ezért közös dolgunk, hogy a történelem ne ismételje meg önmagát - jelentette ki Teleki László a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökeként a Nagykanizsán pénteken tartott roma holokauszt megemlékezésen.

Hirdetmény

A szocialista párti politikus azt mondta: a holokauszt századunk legsúlyosabb következményekkel járó tragédiája, amely nem kímélte a magyarországi cigányságot sem. "Gyászunk nemcsak a múltnak, a jövőnek is szól, hogy a rasszizmus, a fajgyűlölet soha többet ne indítson el olyan folyamatot, amely emberek kivégzéséhez vezet." A jelenlévőket arra emlékeztette, hogy 1944-ben augusztus 3-ra virradóra a nácik az auschwitzi haláltáborban több ezer romát gyilkoltak le. Nagykanizsán 15 éve rendszeresen megemlékeznek erről a szomorú évfordulóról.

Kifejtette: nem akar párhuzamot vonni az 1944-ben történtek és a mai kor között, de vannak hasonlóságok, "amelyek félelmet kelthetnek a kisebbségek körében". A holokauszt sem Auschwitzban kezdődött, megelőzték az uszító újságcikkek, törvények, parlamenti beszédek és utcai megmozdulások.

Ma a demokraták, a kormányon lévők felelőssége - mondta -, hogy az európai politikai kultúra legyen mérvadó Magyarországon is. "Ha azt el tudjuk érni, hogy különböző értékrendekkel és kultúrákkal egy Magyarországot építsünk, közösen fejlesszük gazdaságát, egyetemes kultúráját, akkor sokkal nyitottabban lehet vállalni etnikai, vallási hovatartozásunkat" - fogalmazott Teleki László.

Suchman Tamás a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökeként arról beszélt: ma sem tudjuk pontosan, hogy hány áldozatuk volt a koncentrációs táboroknak. A magát magyarnak is valló cigány lakosság 8-10 ezer halottat számlál egy dokumentumban, és csak annyi bizonyos, hogy "több mint 60 millió ember pusztult el a gyilkos eszmék által".

Kifejtette: ma már tudjuk, hogy nem elégségesek a fékek, törvények, nemzetközi ítélkezés a fasizmus, a nácizmus visszatartására. Az interneten ugyanolyan uszító szövegek jelennek meg, mint az 1940-es évek pusztító újságjaiban.

Magyarország az európai uniós választások éjszakája után arra ébredt, hogy "Szálasi, Hitler, Mussolini, a német és a magyar fasizmus legjobb hagyományait elevenen éltető magyar párt jutott be az Európai Parlamentbe". Valami eltörött abban a szerkezetben, ami a biztonságot adta volna - mondta a politikus.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt