2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Eltűnt 800 cigány, görög és német Pécsről
2010. 07. 21. 00:00

Tistyán László pécsi szociológus, a Fact intézet vezetője leszögezte: valószínűtlen, hogy a kérdésre a szociológia volna hivatva válaszolni.

Pécsen 2006-ban olyan sokan (2.550) jelentkeztek a kisebbségi választói jegyzékbe, hogy három szavazókört is ki kellett jelölni. Most a baranyai megyeszékhelyen 1.841-en szerepelnek a jegyzékben, ebből 428 cigány (2006-ban 838 volt), 656 német (800 volt), 264 horvát (234 volt), 174 görög (426 volt). Vagyis "eltűnt" csaknem 800 cigány, görög és német kisebbségi szavazó a négy évvel ezelőttihez képest - írja az MTI.

Tistyán László pécsi szociológus, a Fact intézet vezetője leszögezte: valószínűtlen, hogy a kérdésre a szociológia volna hivatva válaszolni. Azt mindenesetre elmondta, hogy a magyar társadalom mára olyan markánsan politikai befolyás alá került, hogy ez sok minden mást elnyom, háttérbe szorít. - Másfajta metszetek jóformán fel sem merülnek, azaz, sokkal fontosabb ma, hogy valaki ehhez vagy ahhoz a párthoz húz, mint például az, hogy német, vagy görög - így Tistyán László. - A magyar társadalom állapota katasztrofális, a politikai megosztottság ennél sokkal súlyosabb dolgokat is háttérbe szorít, még a tények észlelésekor és tálalásakor is jelen van.

Horváth Csaba politológus szerint a 2006-os adatok voltak elképesztőek. - Görögök legfeljebb Beloiannisz környékén élnek ennyien Magyarországon - mondta Horváth. - Ha alaposan megvakarnánk pár 2006-os kisebbségi szavazó múltját, kiderülne, hogy a nyelvet sem beszéli. Akkoriban inkább divat és jó biznisz volt kisebbséginek lenni, ma viszont már nem az.

Horváth szerint ugyanakkor romából biztosan sokkal több van, mint ahányan annak vallják magukat. Ennek a politológus szerint részben az asszimiláció, részben pedig a társadalom növekvő romaellenessége az oka. Horváth a lehetséges okok között említette azt is, hogy a jegyző által kiküldött levélben kellett visszajelezni, azaz adminisztrációval járt az, hogy valaki választóvá és választhatóvá váljon. A papírt pedig sokan el sem tudták olvasni, mások pedig nem fáradtak azzal, hogy visszaküldjék.