2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Imaóra a kislétai gyilkosság első évfordulóján Budapesten
2010. 07. 20. 00:00

Tavaly augusztus 3-ára virradóra kislétai házában, álmában agyonlőttek egy nőt és súlyosan megsebesítették az asszony 13 éves lányát.

A szertartást Székely János esztergom-budapesti segédpüspök vezeti.

A közlemény szerint a résztvevők azért imádkoznak majd, hogy "az Úr fegyverezze le hazánkban az erőszakos érzéseket, szavakat és kezeket, és tanítsa meg az együttélés és a szeretet civilizációjára Európa és a világ népeit".

Tavaly augusztus 3-ára virradóra kislétai házában, álmában agyonlőttek egy nőt és súlyosan megsebesítették az asszony 13 éves lányát. A bűncselekmény a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat része volt.

A holokauszt roma áldozatairól 1972 óta emlékeznek meg augusztus 2-án világszerte a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján. 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban a szövetséges csapatok elől menekülő SS-katonák. A történészek ötezer és hetvenezer közöttire becsülik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a holokauszt idején koncentrációs táborban haltak meg.

A Sant, Egidio Közösség 1968-ban alakult Rómában, ma 50 ezer, önkéntes szolgálatot végző tagja a világ több mint 70 országában látja el küldetését. A szervezet elsődleges feladatának a bajba jutott, szegény emberek megsegítését tekinti.