2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Utat kell nyitniuk egymáshoz a romáknak és a magyaroknak
2010. 07. 19. 00:00

A szervezők egyetértettek abban, hogy csak a kölcsönös nyitás ad lehetőséget a társadalmi problémák rendezésére.

A szervezők egyetértettek abban, hogy csak a kölcsönös nyitás ad lehetőséget a társadalmi problémák rendezésére. A kerekasztal beszélgetések feltárták azokat a társadalmi okokat, amelyek oda vezettek, hogy Magyarországon ma a roma fiatalok között az érettségizettek aránya 5 százalék, miközben a többségi társadalomban ez a szám 55 százalék. A felnőtt roma férfiak foglalkoztatottsága alig 40 százalékos, megközelítően 120 ezer roma él 700-750 telepen vagy hiányos infrastruktúrájú telepszerű lakó környezetben.

- Az LMP programjának egyik alappillére a társadalmi igazságosság, éppen ezért fogadtuk el a helyi roma szervezet megkeresését - nyilatkozta Flóris Zsolt megyei koordinátor. - Fontosnak tartjuk a társadalmi párbeszédet, mert e nélkül nem születhet megoldás egyetlen belpolitikai kérdésben sem.

A párt kiemelten kezeli a civil társadalommal való együttműködés ügyét, ami még inkább fontossá tette számunkra ezt a rendezvényt. Nincs helye a különböző rétegek egymás ellen fordításának, a problémák mesterséges élezésének. Éppen ezért ki kell használni minden lehetőséget annak érdekében, hogy a romák és a többségi társadalom utakat nyisson egymás felé.

Kovács János, a hőgyészi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke szerint Hőgyész, mint helyszín jelképes is lehet. Példa értékkel bír a tekintetben, hogy miként lehet megkülönböztetés mentesen, közösen megoldásokat találni egy adott település mindennapi gondjaira.