HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Utat kell nyitniuk egymáshoz a romáknak és a magyaroknak

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  hőgyész
2010 Július 19    Forrás: teol.hu


Ez a cikk archív

Július 18-a a Roma Szolidaritás Napja. Ez adta az apropóját annak a hőgyészi rendezvénynek, melynek keretében a helyi kisebbségi és többségi önkormányzat, valamit az LMP megyei szervezete konferenciát szervezett a roma oktatás, munkanélküliség valamint a szegénység témakörében.

Hirdetmény

A szervezők egyetértettek abban, hogy csak a kölcsönös nyitás ad lehetőséget a társadalmi problémák rendezésére. A kerekasztal beszélgetések feltárták azokat a társadalmi okokat, amelyek oda vezettek, hogy Magyarországon ma a roma fiatalok között az érettségizettek aránya 5 százalék, miközben a többségi társadalomban ez a szám 55 százalék. A felnőtt roma férfiak foglalkoztatottsága alig 40 százalékos, megközelítően 120 ezer roma él 700-750 telepen vagy hiányos infrastruktúrájú telepszerű lakó környezetben.

- Az LMP programjának egyik alappillére a társadalmi igazságosság, éppen ezért fogadtuk el a helyi roma szervezet megkeresését - nyilatkozta Flóris Zsolt megyei koordinátor. - Fontosnak tartjuk a társadalmi párbeszédet, mert e nélkül nem születhet megoldás egyetlen belpolitikai kérdésben sem.

A párt kiemelten kezeli a civil társadalommal való együttműködés ügyét, ami még inkább fontossá tette számunkra ezt a rendezvényt. Nincs helye a különböző rétegek egymás ellen fordításának, a problémák mesterséges élezésének. Éppen ezért ki kell használni minden lehetőséget annak érdekében, hogy a romák és a többségi társadalom utakat nyisson egymás felé.

Kovács János, a hőgyészi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke szerint Hőgyész, mint helyszín jelképes is lehet. Példa értékkel bír a tekintetben, hogy miként lehet megkülönböztetés mentesen, közösen megoldásokat találni egy adott település mindennapi gondjaira.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt