HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Farkas Flórián: A romák oktatására és foglalkoztatására költeni most a legjobb befektetés

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Farkas
2010 Július 05    Forrás: inforadio.hu


Ez a cikk archív

Extra állami segítséget adna a cigány kis- és középvállalkozásoknak a roma támogatásokat felügyelő miniszteri biztos. Farkas Flórián az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, a romák iskoláztatására és foglalkoztatására költeni most a legjobb befektetés. A politikus szerint a cigányok felemelése, oktatás és munkalehetőség biztosítása nélkül nem szabad felszámolni a cigánytelepeket.


Hirdetmény

Farkas Flórián szerint nincs olyan munka, amibe a cigányságot ne lehetne bevonni. A roma támogatásokat felügyelő miniszteri biztos azt mondta: ebbe a körbe beletartoznak az olyan munkahelyek is, amelyekhez képzettség kell, vagy távol van a lakóhelyüktől. Megjegyezte azonban, hogy bár a romák hajlandóak messzebb is utazni, olyankor elveszíthetik a gyökereiket, és nem találnak új otthonra.

A fideszes roma politikus nagyon fontosnak tartja a kis- és középvállalkozások életre keltését, annak érdekében, hogy a cigányság kikerülhessen a munkaerőpiacra. Ez az a forma, amiben gyors eredményeket lehet elérni a cigány foglalkoztatásban, hiszen a nagy klánokat, családokat elviheti dolgozni otthonuktól távolabbra is, ahonnan aztán haza is térhetnek együtt - jegyezte meg.

Farkas Flórián úgy véli, az utóbbi időben megnövekedet cigány munkanélküliség oka elsősorban éppen az, hogy a romáknak munkát adó kkv-k tönkrementek. A miniszteri biztos nem tartja rossz lépésnek, hogy ha az ilyen roma vállalkozásokat extra támogatásban részesítik. Feltette a kérdést: mi jobb befektetés: ha 800 ezer cigányt eltart az ország, vagy ha adófizető állampolgárrá formáljuk őket?

Most a legjobb befektetésnek érzi a politikus, ha a cigányság oktatására és a foglalkoztatására költ a kormány. Szerinte ez nem is igazán pénz, hanem emberség kérdése.

Farkas Flórián leszögezte: minden feltételt meg kell adni ahhoz, hogy a cigányság nyomora ne mélyüljön. Példaként említette, hogy az árvízkárok helyreállítási munkáiba az átlagosnál nagyobb arányban kell őket bevonni, mert míg az országban 11 százalék körüli a munkanélküliség, ez a romák körében 90-95 százalékot is eléri.

Az ilyen, hosszú évek alatt kialakult aránytalanságot csak aránytalan támogatási rendszerrel lehet kiegyenlíteni. Ha ezt erős ellenőrzéssel és felelősségre vonással teszi a kormányzat, akkor megtérülhet a befektetés - tette hozzá a miniszteri biztos.

A cigánytelepek felszámolásáról Farkas Flórián azt mondta: ez a program soha annyiszor nem bukott meg, mint az utóbbi négy-öt évben. A fideszes képviselő is fontosnak tartja, hogy foglalkozzanak ezzel a kérdéssel, azonban szerinte épp fordítva kell kezelni, mint ahogy ezt eddig tették.

Nem azzal kellene kezdeni, hogy kiemelik a családot a lakóhelyéről, áttelepítik őket valahová, majd dózerral lerombolják a putrit. Hanem előbb tőkeerőssé kell tenni a roma közösséget, munkát kell adni nekik, mert ha nem lesz állásuk, nem tudják fizetni a költségeiket, akkor hiába költöztetik új lakásba őket, tönkremennek - fejtette ki Farkas Flórián.

Először a foglalkoztatásba kell bevonni a cigányságot, majd oktatási lehetőségeket adni a gyerekeknek - mondta a roma politikus, aki szerint az előző kormányzat a romák legnagyobb integrációs területét szüntette meg azzal, hogy bezárt, vagy összevont iskolákat és óvodákat.

Most az a fontos, hogy előbb munkája legyen legalább az egyik szülőnek, a gyermekeik iskolába járjanak, és ha megerősödnek anyagilag, tehát valamit már bizonyított, csak akkor kaphasson bármilyen segélyt az államtól - vélekedett a miniszteri biztos.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt