2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szabadtéri koncerttel ünnepel a 100 Tagú Cigányzenekar
2010. 07. 02. 00:00

Az esten "előttem az utódom" mottóval mutatják be a fiatal tehetségeseket, nemcsak a jövendő prímásokat, hanem serdülő táncosokat is.

Az esten "előttem az utódom" mottóval mutatják be a fiatal tehetségeseket, nemcsak a jövendő prímásokat, hanem serdülő táncosokat is. Az együttes elnöke, Buffó Rigó Sándor remek alkalomnak tartja ezt a koncertet arra is, hogy a mesterprímások fellépése mellett a nem mindennapi tehetségű fiatal muzsikusokat is bemutassák a nagyközönségnek.

A zenekar számos eredménnyel büszkélkedhet: 21 kiadott CD-lemezük közül 3 platina 5 pedig arany lett, koncerteztek Európában, Ázsiában, Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon, sot a lisszaboni világkiállítás megnyitóján a 100 Tagú Cigányzenekar számított a fő attrakciónak. A 25. évfordulóra szervezett koncertre az együttes egyik alapítója, Boross Lajos "örökös főprímás" is visszatér a zenekar élére - közölte az együttes az MTI-vel.

Az est prímása lesz Buffó Rigó Sándor, Lendvai Csócsi József, Berki László, Suki András. A fellépő utánpótlás: Rigó Dávid, Salasovics Dezső, Salasovics Norbert, Batyi Attila és ifjú Lendvai Ferenc.

A nemzetközileg is elismert zenekar azonban nem csupán saját utánpótlása sorsát viseli a szívén, hiszen a koncert első felében két ifjú táncosnak is alkalma nyílik arra, hogy megmutassák, mit tudnak a színpadon. A gyerekek a péceli Dudance Táncegyesületben Dudás Tibor vezetésével tanulták be a fellépésre szánt spanyol cigány tánc koreográfiáját. A 9 és 13 éves fellépők eddig számos sikert tudhatnak magukénak.

A 100 Tagú Cigányzenekar egyesületként 1985. november 2-án jött létre Budapesten, Magyarország első nonprofit cigány kulturális egyesületeként. Repertoárjukban megtalálhatók Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Brahms, Sarasate, Strauss és még sok neves klasszikus zeneszerző művei. 2006-ban a zenekar örökös foprímása, Boross Lajos és a zenekar volt énekszólistája, Bangó Margit magas fokú művészi munkája elismeréseként Kossuth-díjban részesült.