HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Farkas Flórián miniszteri biztosként felügyeli a roma támogatásokat

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Farkas
2010 Július 02    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Farkas Flórián miniszteri biztosként felügyeli július 1-től a roma támogatásokat - jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő pénteken.


Hirdetmény

Nagy Anna tájékoztatása szerint a miniszteri biztos a romák társadalmi integrációjának elosegítése érdekében az integrációs programok végrehajtását felügyeli majd, s feladatai közé tartozik többek között annak felülvizsgálata, hogy 2002-2010 között milyen roma és egyéb integrációs programokra mekkora forrásokat fordítottak, ezeket hogyan használták fel, a programok mennyire voltak eredményesek és szabályosak, átláthatóak és hatékonyak. Részt vesz azon programok bírálatában, értékelésében, monitorozásában amelyek a romákat érintik. Javaslatot dolgoz ki a 2011-2014 közötti időszakra, hogy milyen romaspecifikus programokat kell megvalósítani.

Emellett összegyűjti, feldolgozza és a kormány számára előterjeszti az önkormányzati, a civil és a gazdasági szereplők romákra vonatkozó javaslatait. A feladatai közé tartozik még, hogy kezdeményezze az ellenőrzésre jogosult szerveknél a cigány önkormányzatok muködésének felülvizsgálatát, közreműködik a romáknak támogatásokat nyújtó közalapítványok átalakításánál.

A biztos működését a közigazgatási miniszter irányítja, neki tartozik beszámolási kötelezettséggel is.

Ez a terület olyan fontos és érzékeny terület, amely az eddigi kormányoknál is szimbolikusan vagy papíron jelen volt, de még nagy elmaradások vannak - mondta. Hangzatos programok indultak, de nemhogy javult volna, hanem sok területen romlott a helyzet - mutatott rá a kormányszóvivő. A kormányszóvivő elmondta, hogy Farkas Flórián munkájáért semmilyen díjazást nem fogad el.

Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár kiemelte, hogy az eddigi támogatások alapos áttekintésére van szükség. Felidézte az Állami Számvevőszék vizsgálatát, amely szerint tíz év alatt 120 milliárdot fordítottak a magyarországi cigányságra, de ténylegesen ennek mindössze tíz százaléka érkezett meg. Ilyesmi még egyszer nem fordulhat elő - szögezte le az államtitkár.

Kiemelte: a roma politika hitelességének helyreállításához, a többség megnyeréséhez szükség van a tényfeltárásra.

A roma integráció egy olyan feladata a kormánynak, amit a többség támogatása nélkül nem lehet megvalósítani. A kisebbség felzárkózása a többségnek elemi érdeke, nemzeti ügy - fogalmazott Balog Zoltán. Szólt arról is, hogy a közmunka- és a képzési programok összekötését tervezik.

Az államtitkár kitért arra, hogy az ellenzéki létben a Fidesznek a legfontosabb partnere a cigánypolitikában a Lungo Drom volt, s ez a jövőben is így lesz.

Farkas Flórián miniszteri biztos arról beszélt, hogy az év végére komplex, a cigányság beilleszkedését segítő programot szeretnének letenni a kormány asztalára. Mint elmondta: szorosan együtt kíván működni a Balog Zoltán vezette államtitkársággal munkája során. Segíteni szeretné a társadalmi megbékélést - mondta, s kitért arra is, hogy munkáját a cigánysággal kapcsolatos eddigi programok tüzetes átvizsgálásával és hatáselemzésével kezdi majd.

A társadalmi megbékéléshez fontos, hogy a cigányság túltámogatottságának mítosza enyhüljön - fogalmazott a biztos. Az nem fordulhat még egyszer elő, hogy ha kormányzat indít egy programot, akkor a támogatások ne érjenek célba - mutatott rá. Szólt arról, hogy a cigány szervezetek, az akadémia, a munkaügyi hivatalok, az oktatási intézmények, az önkormányzatok és a civil szervezetek képviselőivel haladéktalanul felveszi a kapcsolatot, s újból országjárásba kezd. Konzultálni kíván a történelmi egyházakkal is, nekik szerinte oroszlánszerepük lesz a cigány-nem cigány társadalmi megbékélésben.

Farkas Flórián - aki a megbízást élete legfontosabb feladatának nevezte - hangsúlyozta: a Lungo Dromon keresztül a cigányság támogatását élvezi leendő munkájában. Hozzátette: ugyanakkor "nem a rang a fontos, hanem a feladat.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

  • Az ORÖ is lemondásra szólítja fel Pócs Jánost

  • Elölről kéne kezdeni ezt az egész ügyetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt