2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mégis most folytatódik a Kolompárok büntetőpere
2010. 06. 29. 00:00

Kolompár László OCÖ-elnökhelyettes ott volt a képviselő-testület múlt szombati rendkívüli ülésén, holott ugyanazon hét kedden a bíró októberre halasztotta abüntetőper folytatását.

Példás gyorsasággal intézkedett a Kecskeméti Városi Bíróság hírünk hatására. Tegnap megírtuk: Kolompár László OCÖ-elnökhelyettes ott volt a képviselő-testület múlt szombati rendkívüli ülésén, holott ugyanazon hét kedden a bíró októberre halasztotta ama büntetőper folytatását, melyben Kolompár László is vádlott. Az ok: a második számú romavezető június 11-én balesetet szenvedett, és kórháza igazolta, hogy kezelésekre jár. Szóban forgó cikkünk megjelenése napján azt tudakoltuk a kecskeméti bíróságon, mi a teendő, ha egy vádlott büntetőtárgyalásaira nem jár el, de közéleti eseményekre igen, láthatóan jó egészségnek örvendve. A Kecskeméti Városi Bíróság ennek nyomán kikérte a - Kolompár Lászlót ellátó - kórház véleményét. Miután Mátyásné Polereczki Éva bíró arról győződött meg, hogy az illető igenis kihallgatható, megváltoztatta korábbi döntését, és elrendelte a büntetőper július 1-jei folytatását.

Az ügy előzménye: Kolompár Orbán és nyolc társa 2009. novemberben elkezdődött büntetőperének tárgyalását még ugyanabban a hónapban elnapolták, több mint féléves csúszás következett be a parlamenti képviselőjelöltté vált OCÖ-elnök mentelmi joga miatt. A múlt héten úgy tűnt, ismét jegelik negyedévre a tárgyalássorozatot. Holott éppen októberben kisebbségi önkormányzati képviselőket választanak a hazai nemzetiségek és a cigány etnikum. A hazai romák tudni szeretnék, hiteles-e az a személy, aki két cikluson keresztül vezette az OCÖ-t.

Ismert: Kolompár Orbánt három egyesített ügyben sikkasztással, a számviteli fegyelem megsértésével és jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az európai közösségek pénzügyi érdekének megsértésével vádolják. Két ügyben vádlott-társa Kolompár László is.

Részben hasonló eset történt az Országos Cigány önkormányzat háza táján tavaly áprilisban. Akkor helyezte előzetes letartóztatásba a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság Dancs Mihályt, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod megyei elnökét, szintén OCÖ-elnökhelyettest. Azért döntött úgy a bíróság, mert a vádlott Dancs nem jelent meg a bíróság előtt, az új eljárásban kitűzött, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétsége miatt folyó per tárgyalásain. Kórházi kezelésre hivatkozott, de erről nem küldött igazolást. A bíróság közben a tévéfelvételeken látta Dancsot, amint közéleti rendezvényen vesz részt. Dancs azóta már szabadlábon van; az ő pere sem fejeződött még be.