2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tizenöt millió forintot értéket hegedült össze jótékonysági koncertjén Mága Zoltán
2010. 06. 25. 00:00

Az ismert hegedűművész a koncerten egy mesterhegedűt bocsájtott árverésre, amely egymillió forintért talált gazdára.

Az ismert hegedűművész a koncerten egy mesterhegedűt bocsájtott árverésre, amely egymillió forintért talált gazdára, de mint elmondta, az adománygyűjtés során további 2,1 millió forintot gyűjtöttek össze a zsúfolásig megtelt templomban a közönség soraiból.

Mága Zoltán közlése szerint az árverés során elkelt hegedű egyfajta "Vándor-díj" szerepet tölt be, mert bizonyos idő után visszakerül tulajdonába, hogy egy újabb jótékonysági cél és ügy érdekében újból gazdára találjon.

Az összegyűjtött pénzadományt az Ökomenikus Segélyszervezet osztja szét az árvízkárosultak között, míg a hegedű árát annak az öt Borsod megyei településnek az általános iskolája között osztja szét beiskolázási segélyként, ahol a természeti katasztrófa során adományival megfordult. A művész májusban mintegy ötmillió forint értékben ruhaneműket, ágyneműket és törülközőket vitt azoknak a boldvai, abaujszántói és sátoraljaújhelyi embereknek, akiket az árvíz miatt kitelepítettek, majd több mint tízmillió forint értékben vitt adományokat a júniusi áradáskor a felsőzsolcai, edelényi és szendrőládi embereknek.

Mága Zoltán tájékoztatása szerint a szerdai jótékonysági koncert - amelynek fővédnöke Pintér Sándor belügyminiszter volt, és a kezdeményezést levélben köszöntötte Semjén Zolt, a KDNP elnöke, Orbán Viktor kormányfőt helyettesítő miniszterelnök-helyettes - másik nagy felajánlása az Apáczai kiadó vezetőjétől érkezett, aki vállalta, hogy az árvíz sújtotta települések valamennyi általános iskolásának ingyen adja a következő, 2010-2011-es tanévre a tankönyveket. Ezen felül cipőket, ruhákat, iskolatáskákat és felszereléseket kapnak a szeptemberi iskolakezdésre az árvízkárosult gyermekek.

A hegedűművész úgy fogalmazott: sikeresnek értékeli a természeti károk gyors és szakszerű felszámolásáért a hónap elején általa meghirdetett nemzeti összefogást, ugyanis egyre több jótékonysági rendezvények, pénzgyűjtő akciók és felajánlások történtek, és mint fogalmazott, az emberek jobban odafigyelnek azokra, akik önhibájukon kívül szinte földönfutóvá váltak.

Abban bízik, hogy a kárfelszámolás és az újjáépítés során az emberek arra is ráébrednek, hogy vannak az országnak olyan polgárai, akiket ki kell segíteni a nyomorból és a mélyszegénységből, valamint véget vetnek a társadalmi és területi szegregációnak. "Az ember társa és ne farkasa legyen az embernek".