HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Új háza lett a tatárszentgyörgyi roma áldozatok családjának

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  tatárszentgyörgy
2010 Június 18    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Tíz magyar civil és egyházi szervezet, egy németországi roma szervezet, és a német futballszövetség kulturális alapítványa finanszírozza azt a projektet, amelynek keretében külföldi önkéntesek a romagyilkosságok áldozatainak segítenek építőanyaggal, mesteremberekkel a rossz állapotban lévő otthonaik felújításában. A külföldi segítséget egy hazai független roma szervezet jogi segítséggel és szervezéssel támogatja. A tatárszentgyörgyi áldozatok családjának már segítettek, a polgármester viszont kritizálta a programot.


Hirdetmény

A tatárszentgyörgyi támadás áldozatai, a 27 éves Csorba Róbert és ötéves kisfia [1] a nagyszülők a szomszédjukban laktak. A megtámadott ház használhatatlanná vált, teljesen kiégett, az áldozat özvegye a falu másik részében lakó szüleihez költözött gyerekeivel. A támadás helyszínén, a szomszédos épületben tizenegyen laknak: a gyerekáldozat nagyszülei három kiskorút nevelnek, és velük lakik egyik felnőtt fiuk három kisgyermekével és feleségével, valamint fogyatékos ellátásban részesülő felnőtt lányuk is. A '80-as években szociálpolitikai támogatással épült családi házuk befejezetlen maradt a források fogytán.

Új ház lett

Daróczi Ágnes, a Phralipe Független Cigány Szervezet alelnöke az Indexnek elmondta, május közepén érkezett Magyarországra a német, lengyel és bolgár önkéntesekből álló hattagú csoport, akik a Phraliphe szakemberének vezetésével végezték a munkát két hétig. A projektet támogató német szervezetek a felújításra 3000, a teljes programsorozat szervezésére, előkészítésére 2250 eurót, vagyis körülbelül 1,5 millió forintot adtak, de Daróczi Ágnes elmondta, hogy ez nem volt elég, a költségvetés végül hárommilliósra rúgott a szerszámokkal, mesterekkel, önkéntesekkel együtt. A maradékot hazai civil és egyházi szervezetek pótolták ki.

A külföldi önkéntesek két hét alatt kicseréltek Csorba Csaba házán hét ablakot, három beltéri és egy bejárati ajtót, kibontottak egy falat és boltívet alakítottak ki az előtér és a konyha rész között, kialakítottak egy konyhát, amelyhez vizet és villanyvezetéket szereltek, megoldották a ház szabályos villanybekötését, lépcsőt építettek a bejáratnál, kicserélték a fürdőszobában a mosdót, nagy részen bevakolták a házat kívülről és elkezdték a szobák belső festését, mázolását. Ezután a külföldi önkéntesek hazamentek és a Phralipe mesterembereinek vezetésével és a családtagok segédmunkájával folytatta a munkát. Kijavítottuk az aljzatbetont, leraktunk 60 nm szalagparkettát, 50 nm padlócsempét, 10nm fali csempét, kijavítottuk az eresz burkolatot, kicseréltünk minden villanydugót, az egész házat kifestettük, az ajtókat lemázoltuk - mondta Daróczi.

Három családnak segítenek

A polgármester és az iskolaigazgató együttműködő volt Daróczi szerint, bár a falu megrökönyödéssel fogadta, hogy a felújító csapat az áldozat szüleinek házát újították fel, és nem az özvegyét. Berente Imréné, Tatárszentgyörgy független polgármestere korábban az MTI-nek jólesőnek címkézte az újjáépítési akció segítő szándékát, de azt mondta, annak egybe kellene esnie a falu igényeivel. "Nagy munkát végeztek, sok pénzt költöttek, ám ha megkérdeztek volna, inkább az özvegy szüleinek (nem pedig elhunyt férje szüleinek) házát kellett volna felújítani. Azt a házat, ahol az asszony a két árván maradt gyermekével tizedmagával él" - mondta Berenténé.

Daróczi Ágnes azt mondta, hogy a német támogatók személyesen döntöttek úgy, hogy az áldozat szüleinek házát újítják fel, ugyanakkor az akció keretében végül az özvegy, és az özvegy családjának is tudtak segíteni.

"Az özvegy szülei is rászorulnak a segítségre, mert árverezés alatt van családi házuk, harmadszorra tűzték ki az árverezés időpontját. Kiderült, hogy adósságkezeléssel és kérvényekkel talán rendezhető az építési adósságuk. A családnak segítettünk fürdőszobájuk rendbehozatalában is, egy új ajtó, speciális vegyszerek és építőanyag biztosításával. Az özvegy és az áldozat biztosítása ügyében is beavatkozásunkra volt szükség, mert a biztosító közel másfél év után még nem rendezte kötelezettségét. Közbenjárásunkra a német parlament alelnöke ebben az ügyben a magyar nagykövet személyes közbenjárását kérte a német tulajdonú biztosítónál".

Tatárszentgyörgy volt az első állomás, a német támogatók minden helyszínre 3000 eurót, vagyis 840 ezer forintot ígértek, ami Daróczi Ágnes szerint kevés a hatékony beavatkozásra. "Most úgy tűnik, jövő tavasszal tudjuk folytatni a következő helyszínnel. Tatárszentgyörgy legszegényebb családjainak segítettünk, elindítottuk őket a polgári élet útján. Azt szeretnénk elérni, ha békés együttműködés lenne minden oldalról, és elindulna egy olyan folyamat, aminek a végén az emberek zsigereiben benne van az, hogy soha többé nem történhet hasonló tragédia."
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Ugyanolyanok, mint mindenki más ember”

  • Átadták az idei Nemzetiségekért díjat

  • Államfői díszebéden volt Farkas Félix szószóló és Balogh János ORÖ-elnök

  • Cigányellenes a miskolci önkormányzat - első fokon nyert a TASZ

  • Caramel elmesélte, milyenek voltak a karácsonyok gyermekkorában, a cigánytelepenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt