2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A kisebbségek pozitív diszkriminációja mellett érvel Schiffer András
2010. 06. 16. 00:00

A pozitív diszkriminációnak egyfelől vannak haszonelvű hatásai is, mert a kisebbségek a közös kultúrát gazdagítják.

Az LMP frakcióvezetője szerdán az MTI-nek nyilatkozva arra reagált, hogy jobbikos képviselők a parlament keddi ülésén többek között rasszistának nevezték a kisebbségi és nemzetiségi szervezetek színházainak szánt kiemelt támogatást.

A politikus azt mondta, hogy a bármilyen szempontból hátrányt szenvedő vagy kisebbségben lévő társadalmi csoport kedvezményezése nem csak nemzetközi jogi vagy alkotmányos, de morális kötelezettség is. Megjegyezte, hogy a pozitív diszkrimináció annak is előfeltétele, hogy Magyarország eredményesen tudjon fellépni a határon túli magyarok ügyeiben.

Schiffer András visszautalt előző napi szavaira, amelyek szerint ha elfogadják, hogy mindannyian egyenragú személyek vagyunk, akkor mindannyiunknak egyenlő joga van arra, hogy saját identitásunkat megőrizzük és átörökítsük. Hozzátette, hogy a többség akkor jár el helyesen, ha az erős asszimilációs nyomás alatt lévő kisebbségi csoportokat segíti.

Kijelentette, hogy a pozitív diszkriminációnak egyfelől vannak haszonelvű hatásai is, mert a kisebbségek a közös kultúrát gazdagítják, de véleménye szerint a morális érvelés, amely elfogadja az egyenlő jogokat, még fontosabb.

Annak kapcsán, hogy kedden a jobbikos felszólalók azt hangsúlyozták, inkább a határon túli magyarokat kellene támogatni, emlékeztetett arra, hogy a magyar költségvetés a rendszerváltozás óta - egy alkotmányos kötelezettségnek eleget téve - folyamatosan támogatja a határon túli magyar kultúrát.