2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Drágos József roma vezetőt többször bűnösnek mondta ki a bíróság
2010. 06. 14. 00:00

Az elmúlt években többször került összetűzésbe a törvénnyel Drágos József, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat alelnöke, eleki fideszes képviselő.

Az elmúlt években többször került összetűzésbe a törvénnyel Drágos József, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat alelnöke, eleki fideszes képviselő. Egyebek mellett: évekkel ezelőtt két könnyű testi sértéses eset miatt próbára bocsátották, alig két évvel ezelőtt okirathamisítás és a választás rendje elleni bűntettben marasztalták el, nemrégiben folytatólagosan elkövetett zaklatás miatt mondta ki első fokon bűnösnek a bíróság. Emellett Drágos nevéhez is köthető, hogy a kizárólag cigány fiataloknak kiírt tanulói ösztöndíjpályázatokon tucatjával nyertek pénzt olyan fiatalok, akiknek semmi köze nincs a roma közösséghez.

"Koporsószeget veszek neked!" - ezt mondta 2008. szeptember 3-án Gyulán, a Békés Megyei és a Gyulai Városi Bíróság épülete előtt - a nyitott ablakon keresztül a gépkocsijából - átszólva Drágos József Szakál Istvánnak. Drágos az eleki cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, de tagja a Békés Megyei Cigány Önkormányzatnak, egyben alelnöke az országos roma önkormányzatnak és Fidesz színekben képviselőként ténykedik az eleki városi testületben is.

Drágos ekkor perben és haragban állt már Szakállal, éppen a Szakál által kezdeményezett büntetőper harmadik tárgyalási napja ért véget, amikor a fenti mondat elhangzott.

Ennek előzménye, hogy a legutóbbi, a 2006 őszi kisebbségi választások előtt az eleki roma elnök, Drágos József aláíratott Szakál István roma önkormányzati képviselővel egy üres papírlapot. Erre egy korábbi megbeszélésük értelmében Szakál költségtérítési elszámolása miatt volt szükség. Azonban a fehér lap alját kézjegyével ellátó Szakál utóbb azzal szembesült, hogy felülre olyan szöveg került, amely szerint "Egészségügyi állapotomra tekintettel a kisebbségi önkormányzatba való jelölést visszavonom."

Bár kétségtelen, hogy ezt megelőzően tett ilyen és hasonló kijelentéseket Szakál, ám végül másként döntött, ekként pedig - ahogy a bíróság megállapította - ez nem tükrözte a roma képviselő valódi szándékát. Ezért tett feljelentést a sértett, kifogásolva, hogy a hamisítás miatt nem indulhatott a 2006-os kisebbségi választáson.

Tucatnyi fenyegetés

A tárgyalássorozat végén a Gyulai Városi Bíróság okirathamisítás és a választás rendje elleni bűntettben bűnösnek mondta ki Drágost, ezért 450 ezer forint pénzbírságra ítélte, egyben két korábbi könnyű testi sértés miatt a bíróság megszüntette a próbára bocsátást.

Éppen ezt a büntetőpert tárgyalta a gyulai bíróság 2008. szeptember 3-án, amikor tárgyalóteremből kijövő a vádlott a koporsószeg kíséretében megfenyegette Szakált. Négy nappal később a Gyulához közeli Elek benzinkútján találkozott össze Drágos és Szakál, ahol az eleki roma önkormányzat vezető állítólag azt mondta egykori képviselőtársának, hogy "te szemét patkány, ki foglak nyírni!"

Az ezt követő hetekben és hónapokban még tucatnyi fenyegetés érte Szakált, ekkor Drágos megbízásából egy közös ismerősük adta át az üzeneteket. A sértett akárcsak az előző, az aláírásával való visszaélés miatt, most is feljelentést tett.

Drágos József mind a nyomozás, mind a tárgyalás során tagadta a terhére róttakat, nem ismerte el a bűncselekményt, sőt kijelentette, hogy mindez hazugságon alapul. Végül azonban ezt a védekezést nem fogadta el a bíróság, így folytatólagosan elkövetett fenyegetés vétsége miatt első fokon 4 hónap fogházbüntetésre ítélték a romavezetőt, ennek végrehajtását azonban egy év próbaidőre felfüggesztették. A romavezető fellebbezett az ítélet ellen.

Akiknek a Macika is segített

Emellett Drágos nevét az elmúlt években összefüggésbe hozták a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) roma ösztöndíj-pályázatával is. Ez aligha véletlen, hiszen a kizárólag a roma fiataloknak kiírt tanulmányi program része volt, hogy abban szűrő és hitelesítő szereppel bízták meg a helyi cigány kisebbségi önkormányzatok elnökeit, így Eleken Drágost. Feladatuk a roma fiatalok által beadott ösztöndíj-pályázat aláírás és támogatása volt, ami pluszpontot jelentett az aspiránsoknak.

A kiírók szerint pedig az lett volna a feladatuk - a noha szabad identitásválasztást engedélyez az idevonatkozó, a nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló 1993-as törvény -, hogy a kisebbségi vezetők helyismeretére támaszkodva segítséget nyújtanak, hogy a roma ösztöndíjra ténylegesen csak romák jelentkeznek.

Drágos itt két ok miatt sem vizsgázott jelesre. Egyrészt 2006-ban 60 ezer forintos pénzbírságra ítélték azért, mert egy vele korábban összekülönbözött roma önkormányzati vezető gyermekének Macika-ösztöndíját - tucatnyi más pályamunkával szemben - késve továbbította a kiírónak, a pályázó elvesztette jogosultságát az anyagi támogatásra.

Másrészt az elmúlt években egyre nőtt Eleken a roma ösztöndíjban részesültek száma. Kisváros lévén, itt az emberek jól ismerik egymást, és erős a gyanú, hogy a nyertes pályázók nagyobbik részének nincs köze a cigánysághoz. Sem származásilag, sem nyelvileg, sem kulturálisan, sem családilag.

Jellemző, hogy a Jobbik helyi elnökének lánya is kapott ösztöndíjat - ahogy erről a 168 Óra Online beszámolt. Azóta a szélsőjobbos párt Békés megyei vezetése felfüggesztette a politikus elnöki megbízatását, és vizsgálatot kezdeményezett ellene.

Beszédes szám, hogy az 560-580-as számra becsült eleki roma közösségből annyian kaptak egyetemi és főiskolai tanulmányaikra ösztöndíjat csak a 2008/2009-es tanévben, ahány 18 és 25 év közötti roma fiatal nincs is ebben a viharsarki kisvárosban. (Sic!)

Az ügyészség a szabad identitásválasztásra hivatkozva az ügyben született feljelentéseket mindannyiszor elutasította.

"Nem nyilatkozom"

Részben a fentiek miatt Nánási Mihály eleki képviselő már két évvel ezelőtt testületi ülésen szólította fel lemondásra a helyi roma vezetőt az önkormányzati képviselői tagságról. Meglátása szerint a képviselői eskü tartalma: "az Alkotmány és alkotmányos jogszabályok megtartása", valamint az elmarasztaló ítéletek ellentétben vannak egymással.

Ám a felszólított fideszes képviselő nem mondott le. Így 2008 májusa óta sajátos képviselői performansz részese lehet, aki ellátogat az eleki testületi ülésekre. Nánási a történtek miatt nem hajlandó egy asztal mellé ülni képviselőtársával, így külön asztalkát visz a testületi ülésekre, és a mögé ül le.

A történtek ellenére nagy eséllyel megjósolható, hogy Drágos József - dacára az elmarasztaló ítéletek sorának - 2010 őszi önkormányzati és helyhatósági választások után is közszereplő marad. Megőrzi eddigi pozícióinak java részét a magát jobboldali roma politikusnak tartja magát.

Drágos József és ügyvédje, Szécsi István megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni. A roma kisebbségi vezető tudósítónk értésére adta: ő tudja, valakinek a megbízásából készül ez a cikk. Mikor megkérdeztük, mégis, ki lenne ez az ember, akkor hallgatás volt a válasz. Emellett erőteljes felháborodásának adott hangot, miközben folyt és folyik a szabad rablás az országban, addig az ő nem létező ügyeivel foglalkozik a sajtó.

"Semmi sem úgy történt, ahogy a bírósági ítéletekben olvasható" - mondta Drágos József a 168 Óra Online-nak.