2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kéttucatnyi roma család maradhat fedél nélkül Felsőzsolcán
2010. 06. 09. 00:00

Eddig hetven épület dőlt össze, és még ugyanennyit fenyeget az összeomlás Felsőzsolcán, ahol kedden ugyan visszakapcsolták az áramot, azokon a területeken, ahonnan levonult a víz.

Eddig hetven épület dőlt össze, és még ugyanennyit fenyeget az összeomlás Felsőzsolcán, ahol kedden ugyan visszakapcsolták az áramot, azokon a területeken, ahonnan levonult a víz, de az embereket arra intik: a veszély miatt ne költözzenek még vissza otthonaikba. Helyi szakemberek szerint Sajókazán a cigány telepi vályogházak "úgy repedtek szét, mintha kettévágták volna őket," és egyelőre senki sem tudja, hogy biztosítás és pénz nélkül mi lesz a sorsa két tucatnyi családnak, mert csak két üres önkormányzati épület van a településen. Borsodban a mostani árvíz alkalmával is visszaköszönt a hatvanas évekből megmaradt gond: az ár leginkább az alacsonyan fekvő telepeket mosta el, és egyelőre most sem tudni, hogy felszámolják, vagy sokadszorra "restaurálják" ezeket az árvízveszélyes telepi viszonyokat - írta a hirado.hu-nak is elküldött közleményében a Roma Sajtóközpont.

Folyamatos apad a víz Felsőzsolcánál, de a Sajóhoz közeli mélyebben fekvő részeken, ahol a cigány telep is van, még mindig félméteres a víz, eddig több mint hetven épület dőlt össze.

Az áramszolgáltatást kedden ugyan helyreállították azokban az utcákban, ahol levonult az ár, de a hatóságok arra kérték a kitelepített embereket, hogy még ne költözzenek vissza otthonaikba.

Az életveszélyes ingatlanokra figyelmeztető táblákat raknak ki. A hatóságok becslése szerint a hetven összedőlt házon kívül legalább még ugyanennyi ház vált omlásveszélyessé.

Felsőzsolcáról eddig 460 családot, azaz csaknem ezerháromszáz embert telepítettek ki az árvíz miatt. Miskolcon, a sportcsarnokban és a Vörösmarty iskolában helyezték el őket. A városba folyamatosan érkeznek élelmiszer felajánlások, melyeket a katonaság és a rendőrség bevonásával juttatnak el az árvízkárosultakhoz.

A BAZ megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzatok (TCKÖ) elnöke szerint a Sajó már apad, de a Hernád és Sajó torkolatánál a Hernád visszanyomja a vizet, emiatt még mindig van szivárgás. Valószínűleg ennek a jelenségnek köszönhető, hogy Sajókazán a hétvégi árhullám már nem csak a Petőfi utcai cigány telepet öntötte el, hanem két másik utcát is.

Lázi István János a helyi szociális kerekasztal tagja a Roma Sajtóközpontnak arról számolt be: az önkormányzat most jobban reagált, mint az első árvízhullámra, és azonnal a helyi általános iskola tornatermébe költöztetetett mintegy kéttucat családot.

Ahogy azt a Roma Sajtóközpont korábban hírül adta: a Petőfi telepen élő cigányokat először az önkormányzat nem akarta károsultnak nyilvánítani és vonakodott elhelyezni. A helyi szociális szakember azt mondta: a telepi vályogházakat a romák annak idején a saját kezükkel építették, de most szinte mindegyik lakhatatlanná vált. Lázi István szerint a telepi vályogházak "úgy repedtek szét, mint kettévágták volna őket". A szociális szakember arról is beszámolt: egyelőre senki sem tudja, hogy az ár levonulása után biztosítás és pénz híján mi lesz a sorsa az otthon nélkül maradt cigány telepieknek, mert csak két üres önkormányzati épület van, miközben az árvízkár kéttucatnyi családot érint.