2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigányvajdák háborúja
2010. 06. 03. 00:00

Limuzin ugyan még volt, de a megígért és kiplakátolt sztárelőadók meg a médiumok már hiányoztak, az étel-ital pedig feltűnően kevésnek bizonyult Németh Ferenc "Guba" vajdaavatási ünnepségén.

Limuzin ugyan még volt, de a megígért és kiplakátolt sztárelőadók meg a médiumok már hiányoztak, az étel-ital pedig feltűnően kevésnek bizonyult Németh Ferenc "Guba" vajdaavatási ünnepségén 2006 novemberében. Legalábbis ez volt az álláspontja a budapesti cigányvajdának, akit még Kállai Csaba országos vajda nevezett ki hagyományos ceremónián. Németh Ferenc "Guba" állítása szerint 12 millió forintot kellett kifizetnie Kállainak és Rostás-Farkas Györgynek, az avatási rendezvények szervezőjének azért, hogy illően pazar legyen a szertartás a Vajdahunyadvár kerengőjében, s hogy ott legyen a Duna TV és az RTL Klub. Kiderült azonban, az éttermi számla mindössze egymillió forintról szólt, a limuzinbérlés legfeljebb 200 000 forintos költség volt, a média távolmaradt.

Ifj. Németh Ferenc Pest megyei, valamint Kanalas Sándor "Pati Gyuszi" Heves megyei vajda avatási ünnepélye ugyanott az előzőnél is szerényebbre sikeredett. A Kanalasnak rendezett ceremóniáról az étteremvezető elmondta: csak néhány százezerbe került, mivel az ünnepség roma szervezői maguk gondoskodtak ételről, italról. Kanalas mégis azt jelentette ki: a Kállai-Rostás-Farkas páros négymilliót gombolt le róla (ifj. Némethről szintúgy) a megyei vajdaigazoványért.

A három sértett vajda a ceremóniák színvonalára hivatkozva utólag követelte Kállaiéktól az ígéret és a megvalósítás közötti tetemes különbség visszafizetését. Mivel nem tudtak megegyezni, rendőrségi feljelentést tettek. Immár a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tart az ügy. A tegnapi tárgyaláson a sértetteknek és jogi képviselőiknek az volt az álláspontjuk, hogy Kállaiék "óriási csalást követtek el".

Szerintük utóbbiak nyerészkedési céllal találták ki, hogy megszervezik a minden hatáskör nélküli vajdarendszert mint fantomintézményt. Tehetős cigány személyeket szemeltek ki és csaptak be úgy, hogy azt mondták nekik, az avatás méltó lebonyolítása ugyan sokba kerül, de hamar megtérül, mert az országos vajdának kormánykapcsolatai vannak, dőlni fog az uniós pénz, a családnak és a cigány közösségnek a munkaalkalom. E verzió szerint a három szóban forgó vajda szerződés nélkül adott át hatalmas összegeket.

Kállai Csaba munkatársunk érdeklődésére sajnálkozott, hogy hiteltelen személyek is beszivárogtak az általa vezetett vajdarendszerbe. Id. Németh szerinte azon mesterkedik, hogy őt lejárassa és elvegye tőle az országos vajdai rangot. Kállai állította, mindössze Kanalas négymillióját vette át, azt is csak egy tartozás részleges törlesztéseként.

Rostás-Farkas György, a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság elnöke, "ceremóniamester" hozzáfűzte: azután jelentették fel őket a megyei vajdák, miután ő nyomára bukkant, hogy egyikük közeli hozzátartozója hosszú időt töltött börtönben. Mivel vajda csak tiszta családból jöhet, felkérte az illetőt, mondjon le rangjáról. "Hiszen a vajdarendszert éppen a cigánybűnözés felszámolására hoztuk létre" - fogalmazott a roma költő.