2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Félelem, feszültség és találgatások Hatvanban
2010. 05. 26. 00:00

"Nem merünk beszélni, félünk, megölnek" - többnyire ezzel a mondattal hárították el először a beszélgetést azok a hatvani romák, akiket a Roma Sajtóközpont (RSK) megkeresett.

"Nem merünk beszélni, félünk, megölnek" - többnyire ezzel a mondattal hárították el először a beszélgetést azok a hatvani romák, akiket a Roma Sajtóközpont (RSK) megkeresett, miután arról értesült: körükben az a feltételezés terjed, hogy helyi befolyásos szülők gyerekei lehetnek az elkövetői a szombat hajnali Molotov-koktélos támadásnak. Ennek az elképzelésnek az alapját azzal magyarázta a Roma Polgárjogi Mozgalom Heves megyei elnöke: a megtámadott háztól mintegy száz méterre térfigyelő kamera működik, ezért gondolják úgy a romák, hogy a rendőrök már tudhatják, kik az elkövetők, de mert befolyásos a családjuk, nem hozzák nyilvánosságra a személyüket.

Oláh Csaba, aki egyedül vállalta a nevét elmondta: a romák egy pár évvel ezelőtti, hasonló történet megismétlődését vélik felfedezni a mostani esetben. Akkor egy befolyásos szülői háttérrel rendelkező fiatal társaság döntötte be egy három gyerekes roma család házának oldalát úgy, hogy az lakhatatlanná vált. A család kártérítést nem kapott, azóta is szükséglakásban él, a bíróság pénzbírságra ítélte illetve megrótta a tetteseket - emlékeztetett a polgárjogi aktivista. A sötétben kivehető alakok, és a hangjuk alapján a mostani Molotov-koktélos támadás elkövetői is fiatalok lehettek - vélik a félelemből nevüket elhallgató szemtanúk. Elmondásuk szerint a következőket látták és hallották: egy kisebb csoportnyi ember mászott fel a megtámadott ház előtti tégla-beton kerítésre, onnan dobtak be az udvarra szerintük két Molotov-koktélt, miközben azt kiabálták: "meghaltok büdös cigányok."

A megyei polgárjogi aktivista emellett még úgy értesült: állítólag valaki betelefonált a helyi rendőrségre azzal, hogy az ügynek még nincs vége. Ezt azonban a Heves megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője nem erősítette meg. Soltész Bálint azt mondta: "nincs információjuk fenyegető telefonhívásról". A szóvivő hozzátette: kiemelten foglalkoznak az esettel, amelyről azonban a sikeres nyomozás érdekében nem adnak több információt, viszont rendszeresen járőröznek a tetthely környékén az ott lakók nyugalma érdekében. A romák ennek ellenére félnek, feszültek és találgatnak a bizonytalanság miatt. Ezért a megyei roma polgárjogi vezető megnyugtatásul azt kérte tőlük: mindig legyen náluk telefon, és ha valami szokatlant észlelnek, hívják a rendőrséget és őt, és zárkózzanak be.