2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kállai Ernő: rendeződhet a kisebbségpolitika legnagyobb adóssága
2010. 05. 21. 00:00

Kállai Ernő országgyűlési biztos az MTI-nek pénteken úgy fogalmazott: egy másfél évtizedes mulasztásos Alkotmánysértést orvosolt az új összetételű Országgyűlés.

Kállai Ernő országgyűlési biztos az MTI-nek pénteken úgy fogalmazott: egy másfél évtizedes mulasztásos Alkotmánysértést orvosolt az új összetételű Országgyűlés, így remény és esély nyílt arra, hogy a kisebbségi közösségek által oly sokszor hangoztatott alkotmányos jogaikkal a közösségek élni tudjanak.

Hozzátette: az Alkotmánymódosítással megteremtették a 13 nemzeti és etnikai kisebbségi közösség parlamenti képviseletéről szóló törvény megalkotásának jogi kereteit, így rendeződhet a kisebbségpolitika "eddigi legnagyobb adóssága".

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa emlékeztetett: hivatalba lépésekor, 2007-ben azt a legfőbb célt tűzte maga elé, hogy hatéves megbízatása alatt elérje, az Országgyűlés biztosítsa azt az Alkotmányban is rögzített jogot, hogy a bejegyzett 13 magyarországi kisebbség képviseltethesse magát a törvényhozásban.

Hozzátette: ennek érdekében hívta életre a kisebbségi közösségeket tömörítő II. Kisebbségi Kerekasztalt, s az egyeztető fórum elkészítette, majd 2008 februárjában át is adta a kormánynak egységes javaslatát, amely a jelöltállítás, a választási eljárás és a szavazás menetét is szabályozza. Megjegyezte, nyílt levélben, személyes találkozókon is állásfoglalásokat sürgetett a kérdéssel kapcsolatban, de érdemi lépés nem történt, e helyett az akkori házelnök vezetésével létrehozták a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Fórumát.

Kállai Ernő úgy fogalmazott: elismerés jár az új parlamentnek a bátor lépésért.

Az Országgyűlés csütörtöki ülésén 306 igen és 16 nem szavazattal, 35 tartózkodás mellett fogadta el a fideszes Navracsics Tibor és Répássy Róbert, valamint a KDNP-s Rétvári Bence által kezdeményezett, az Alkotmány módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely legfeljebb kétszáz főben határozza meg a parlament létszámát, és rögzíti, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további, legfeljebb tizenhárom országgyűlési képviselő választható.

Utóbbi kapcsán az indítványozók rögzítették, hogy egy 1992 óta húzódó alkotmányos mulasztást kívántak pótolni. Kitértek arra, hogy a választási törvény módosításának kell rendelkeznie a kisebbségi képviselők választására vonatkozó speciális szabályokról.