HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Vizsgálatot indít a kisebbségi ombudsman

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ombudsman, Kállai
2010 Május 19    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Vizsgálatot indít a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, hogy kimutassa a kisebbségi választás jogi szabályozásának hiányosságait és javaslatokat tegyen azok orvoslására - közölte az ombudsman hivatala szerdán az MTI-vel.


Hirdetmény

Kállai Ernő hivatalának közleménye szerint szerdán folytatódott a szakmai egyeztetés az országos kisebbségi önkormányzatok elnökei és a kisebbségi ombudsman között.

A II. Kisebbségi Kerekasztal ülésén Kállai Ernő a közelgő települési kisebbségi önkormányzati választásokkal kapcsolatban problémának nevezte: "a kisebbségi önkormányzati választásokon továbbra sincsenek meg a jogi garanciái annak, hogy valóban a kisebbségi közösségek válasszák, illetve alakítsák meg saját önkormányzataikat".

Közölte: ezért vizsgálatot indít, amelynek célja, hogy részletesen ismertesse a választási előkészületek, a választói jegyzék összeállítása, a jelöltállítás, a kampány és a szavazás lebonyolításának tapasztalatait. A vizsgálat során elemezni fogja a választási eredményekből levonható következtetéseket és ezekkel összefüggésben kimutatja a jogi szabályozás hiányosságait, majd megteszi az azok orvoslásához szükséges javaslatokat.

Kállai Ernő a közszolgálati médiumok segítségével szeretné eljuttatni a vizsgálattal kapcsolatos felhívását a kisebbségi közösségek tagjaihoz, hogy ezáltal mindenki részletes és megfelelő tájékoztatást kapjon a kisebbségi önkormányzati választások részleteiről.

Az ombudsman a szakmai fórumon ismertette a nemzeti és etnikai kisebbségi nevelés-oktatás területén indított átfogó vizsgálatának egyes kérdéseit is, ugyanis 2010-ben több évre szóló, a kisebbségi nevelés és oktatás teljes vertikumát érintő vizsgálatot indított.

A vizsgálat keretében az országgyűlési biztos át kívánja tekinteni a nemzetiségi, kisebbségi nevelést, nevelést-oktatást folytató óvodák, általános iskolák, szakiskolák és középiskolák, valamint a nemzetiségi óvónő- és tanárképzés helyzetét. Az ombudsman vizsgálja azt is, hogy a tényleges állapot mennyire felel meg a jogszabályi követelményeknek, illetve a gyakorlat alapján szükség volna-e a kisebbségi nevelés-oktatás jogi környezetének megváltoztatására.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt