HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Vádat emelhetnek a roma gyerekeket kínzó kassai rendőrök ellen

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia
2010 Május 12    Forrás: bumm, SME


Ez a cikk archív

A SME napilap több mint egy évvel ezelőtt hozta nyilvánosságra azt a mobiltelefonos videófelvételt, melyen kassai rendőrök roma gyerekeket aláznak meg. A lap információi szerint az ügy még brutálisabb volt, ennek ellenére a rendőrök egyike még mindig a testületnél van.


Hirdetmény

A lap cikke szerint Ján F., az egyik gyanúsított rendőr állítólag szolgálati fegyverével is fenyegette az egyik 11 éves roma kisfiút. A legfiatalabb gyereket állítólag arra is kényszerítették, hogy megnyalja egyikük cipőjét.

A napilap megszerezte az ügyész vádemelési javaslatát. A rendőrségi vizsgálat eredményei szerint Milan M., Oliver K, Július C., Jaroslav, Igor N. és Zdeno V. hat, 11-17 éves roma fiatalt vitt be a rendőrörsre 2009 március 21-én délelőtt. A fiúk állítólag megtámadtak és megloptak egy nyugdíjast.

Milan M., Oliver K., Július C. és Jaroslav állítólag az előtérben két kutyát uszítottak a gyerekekre. A tanúvallomások szerint rugdosták, ütötték a fiúkat, arra kényszerítették őket, hogy csókolják meg egymás arcát, majd pofozzák meg egymást. Több rendőr mobiltelefonos felvételeket készített a durva bántalmazásokról.

Később a rendőrök arra kényszerítették a fiúkat, hogy vetkőzzenek meztelenre. Azzal fenyegetőztek, hogy aki utolsóként végez, azt ismét megbüntetik. Július C. állítólag a kezénél fogva akasztotta fel az egyik fiút a korlátra, megverte, és arra kényszerítette, hogy mondja ki az anyja nevét.

A többi kínzásról már nincs felvétel, a vizsgálók csak a fiúk tanúvallomására támaszkodhattak. Délután Matej K. és Ján F. folytatta a gyerekek megalázását. Először származásukért gyalázták őket, Matej K. állítólag leköpte az egyik fiút, majd a többieknek azt mondta, lopják el gyűrűjét és láncát. Mikor ezt elutasították, megpofozta őket.

Ján F. megkérdezte a legfiatalabbtól, hogy ő is lop-e, majd többször is megpofozta. A vizsgálati anyagok szerint fegyverét a kisfiú fejéhez szorította, majd megkérdezte tőle, lelője-e. A legfiatalabb fiúnak meg kellett nyalni a cipőjét, és lapáttal kellett fejbevágnia egyik társát, amit meg is tett.

A bűncselekménnyel 10 rendőrt vádolnak: nem csak azokat, akik elkövették a kínzásokat, azokat is, akik csak nézték az eseményeket, és nem léptek közbe.

Az ügyészség korábbi tájékoztatása szerint a rendőröket csak hivatali jogkörrel való visszaéléssel és zsarolással vádolják, rasszizmusról nem beszéltek. A vádemelési javaslatban azonban már szerepel a rasszista indíték.

Az üggyel jelenleg a főügyészség foglalkozik, mely csütörtökön jelenti be, vádat emel-e a rendőrök ellen. A vádlottak közül senki sem ismerte be a bűncselekményt, és nem bánta meg tettét.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt