2024 May 08., Wednesday/Mihály napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Inkább letagadják származásukat a horvátországi romák
2010. 05. 04. 00:00

A 4,5 millió lakosú Horvátországban 9463-an vallották magukat romának a 2001-es népszámlálásnál, ami nagy valószínűséggel nem fedi a horvátországi cigány kisebbség tényleges létszámát.

A 4,5 millió lakosú Horvátországban 9463-an vallották magukat romának a 2001-es népszámlálásnál, ami nagy valószínűséggel nem fedi a horvátországi cigány kisebbség tényleges létszámát. Többségük egyébként a magyar határhoz közeli Muraközben él. Ivo Josipoviæ horvát köztársasági elnök elfogadhatónak ítélte a helyzetüket, amikor hivatalában fogadta a horvátországi roma kisebbség vezetőit néhány héttel ezelőtt, április 8-án, a Cigányok Nemzetközi napján.

Ezzel Nazif Memedi, a romák parlamenti képviselője is egyetértett, és köszönetet mondott a horvát kormánynak azért a nemzeti fejlesztési programért, amely részint költségvetési forrásból, részint uniós támogatással komoly támogatást biztosít a muraközi cigány kisebbségnek lakásépítéseknél, infrastrukturális beruházásoknál, és még a havi rezsi rendszeres fizetéséhez is. Jó példaként Parag települést említették, ahova Brüsszelből 560 ezer euró, Zágrábból pedig 130 ezer eurónyi támogatás érkezett az elmúlt néhány évben.

Az előbbieknek némiképp ellentmond azonban, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága nemrég diszkrimináció miatt marasztalta el Horvátországot, és arra kötelezte, hogy 15 muraközi gyereknek 4500 és 10 ezer euró közötti kártérítést fizessen ki. A horvát cigány kisebbségi szervezetek által benyújtott vád szerint 2002-ben az egyik helybeli iskolában külön osztályba száműzték a roma gyerekeket, akik ezt követően jóval alacsonyabb színvonalú oktatást kaptak, mint hasonló korú, nem roma származású iskolatársaik.

A több mint hat évig húzódó eljárásban az iskola vezetése azzal védekezett, hogy a 15 roma gyerek gyenge horvát nyelvtudása indokolta, hogy felzárkóztató osztályt hozzanak létre nekik. Ezt a magyarázatot 2008-ban az európai bíróság is bizonyítottnak látta és elfogadta, ám a strasbourgi ügyészek fellebbezése után felsőbb szinten is tárgyalták az ügyet, amely az idén tavasszal Horvátország elmarasztalásával zárult le.