2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kevesen vettek részt a tiszalöki cigánygyilkosság évfordulóján
2010. 04. 23. 00:00

Polgármesteri Hivatala, jegyzője, a városi intézmények, illetve a pártok távolmaradtak az eseménytől.

Bár a szervezők elterjesztették az esemény hírét, a rendezvény első színhelyén, a tetthelyen csupán az áldozat családtagjai , a helyi roma kisebbség és a CKÖ, valamint a Roma Polgárjogi Mozgalom Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Szervezete településeinek tagszervezete képviseltette magát, valamint a sajtó néhány munkatársa. A városi önkormányzat képviselő - testülete, polgármestere, Polgármesteri Hivatala, jegyzője, a városi intézmények, illetve a pártok távolmaradtak az eseménytől. "Biztos izgalmasabb a II. forduló előtti választási kampány. Bár az idő kegyes volt, nem esett, csak szeles, ám napos idő volt" - mondta az Indexnek Borsi Gyula, a tiszalöki ckö munkatársa.

A rendezvényen Balogh Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom megyei elnöke köszöntötte a megjelenteket. Felkért mindenkit, hogy egy perces néma tiszteletadással adózzanak néhai Kóka Jenő emlékének. Rövid beszédében méltatta az áldozat életét, felidézte a tragikus, megdöbbentő eseményeket, melynek hatása alól az áldozat családja elsősorban, illetőleg a roma társadalom mind idáig nem tudott felocsúdni.

Kritikaként rótta fel a hatóság munkáját, hogy nem adnak tájékoztatást az ügy állásáról. Méltatlankodását fejezte ki az ügy kivizsgálásával kapcsolatban az ügy hátterének alapos kivizsgálása tekintetében, valamint a támogatói körrel kapcsolatosan, továbbá a terepjárók szerepének elhallgatása miatt.

Visszautasította azokat az állításokat, melyek különböző sajtótermékekben a feltételezett elkövetők védelmében kerültek nyilvánosságra. "Visszautasítom az áldozatok nevében is, és a cigány társadalom nevében is, azokat a különböző sajtóban megjelent állításokat, hogy azért öldököltek az áldozatokat, köztük Kóka Jenőt, mert a magyar adófizetők pénzét elherdáltuk!" Balogh Mihály beszéde után néhai Kóka Jenő családtagjai koszorút helyeztek el ott ahol a gyilkos golyó, kioltotta az életét Jenőnek, majd a megemlékezésen résztvevők egy - egy mécsest gyújtottak.

Ezután a jelenlévők gyalog a két kilométerre lévő, Tiszalöki Református Temetőbe vonultak. A menet élén a néhai Kóka Jenőt ábrázoló tablóképeket a rokonok vitték.

A temetőben Kóka Jenő sírjára kerültek a koszorúk és a megemlékezés virágai, valamint a gyertyák és mécsesek. Itt magánemberként megjelent Radics József (volt rendőr), aki egyben a Jobbik tiszalöki alapszervezetének elnöke, aki szintén elhelyezte a megemlékezés virágait, és meggyújtotta a gyertyáját.