2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Jobbik visszalép Molnár Oszkár javára
2010. 04. 21. 00:00

Az első forduló eredményének külön érdekessége, hogy Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke - aki független jelöltként 335 szavazatot (1,5 százalékot) szerzett április 11-én.

Szabó Gábor, a Jobbik országos kampányfőnöke az MTI-hez szerdán eljutatott közleményében arra kéri a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8., Edelény központú választókerületében élő Jobbik-szimpatizánsokat, hogy a második fordulóban Molnár Oszkárra adják szavazataikat. Kiemeli: a Jobbik Magyarországért Mozgalom egyetlen más helyen sem lép vissza, hiszen egyetlen párttal sem tartják elképzelhetőnek az együttműködést.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. választókerületében, Edelényben Daher Pierre, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje végzett az első helyen a választások első fordulójában, de 36,54 százalékos eredményével nem szerzett mandátumot. A korábban fideszes, majd a cigány többségű településeken magzataikat szándékosan károsító anyákról és a zsidó tőke térhódításáról szóló mondataival reflektorfénybe került, és a párt részéről végül nem indított Molnár független jelöltként végül 24,14 százalékot ért el. A Jobbik színeiben induló Miklós Árpád 19,13 százalékot, míg a szocialista Gúr Nándor 18,7 százalékot kapott az április 11-i voksoláson.

Az első forduló eredményének külön érdekessége, hogy Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke - aki független jelöltként 335 szavazatot (1,5 százalékot) szerzett április 11-én - állítja: az első fordulóban minden bizonnyal romák is szavaztak Molnár Oszkárra, hiszen van olyan település a körzetben, ahol a lakosság 80 százaléka roma.

Horváth abban reménykedett, hogy van egy "öntudatosabb része a roma és nem roma szegény világnak", amely "támogatja a civil, polgárjogi politika és a kormányzati politika összefogását a szélsőjobboldal visszaszorítása érdekében".

A választási eredményből azonban szerinte úgy tűnik, hogy "az emberek egyrészt a nagypolitikától várják a védelmet", másrészt szerinte "nagyon sokan kiszolgáltatott helyzetben vannak, a közmunka és a segély jelenti az anyagi biztonságukat és pontosan tudják hogy a helyi vezetők mit várnak ezért cserébe".