2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigányok a választáson: a többiek sorsa erősen kétséges...
2010. 04. 11. 00:00

Az országgyűlési választásokon több roma politikus indult, a pártlistákon szereplő jelöltek zöme régi motorosként küzdött a voksokért, de akadt néhány új név is.

A többiek sorsa erősen kétséges - közölte a Roma Sajtóközpont (RSK).
www.romnet.hu
Az országgyűlési választásokon több roma politikus indult, a pártlistákon szereplő jelöltek zöme régi motorosként küzdött a voksokért, de akadt néhány új név is. Ilyen Osztolykán Ágnes, aki először képviselő-jelölt, és a Lehet más a Politika színeiben mandátumhoz jut a párt fővárosi listájáról, ahol a második helyet kapta meg. Nem sikerült viszont be Bereczné Bari Juditnak, aki a párt országos listáján a huszonegyedik, a területin pedig a harmadik helyen állt.

Az LMP területi listájáról összesen 5 mandátumot szerzett, négyet a fővárosban, egyet Pest megyében. Osztolykán Ágnes közvetlen a szavazás előtt egy kampányzáró rendezvényen többek közt arról beszélt: nem cigány-, hanem szegény-kérdés van, és pártja olyan oktatási rendszert szeretne bevezetni, amely esélyt ad a szegény gyermekeknek, hogy minőségi oktatásban részesülhessenek. Ezért eltörölnék az iskolakezdés előtti képességvizsgálatokat, és hangsúlyt helyeznének a korai képzésre.

Horváth Aladár megrázó veresége

Megrázó vereséget szenvedtem" - közölte a Roma Sajtóközponttal (RSK) a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) elnöke, aki szintén először, független jelöltként indult el az edelényi választókörzetben. Horváth Aladár 335 szavazattal az utolsó helyen végzett a választókörzet jelöltjei közül. Az okokat firtató kérdésre a polgárjogi aktivista azt mondta: egyelőre nem tudja a választ. Elmondása szerint ezernél is több romával beszélt a kampányban, akik szimpátiájukról biztosították. Az edelényi választókörzetben Horváth Aladár az eddigi fideszes polgármester egyik esélyes riválisának számított, még Molnár Oszkár is függetlenként kényszerült indulni. A Fidesz végül nem támogatta a polgármestert, aki korábban utalásszerűen azzal vádolt várandós roma asszonyokat, hogy "gumikalapáccsal" verve hasukat, szándékosan kárt tesznek magzataikban, illetve a "nyomorék" gyerekek után járó, magasabb családi pótlék reményében. Molnár egyébként a második helyen végzett.

Az elnökhöz hasonlóan súlyos vereséget szenvedett a Magyar Szociáldemokrata Párt (MSZDP) Borsod megyei területi listáján indult másik két roma polgárjogi aktivista is. Dancs Mihály a szerencsi választókörzetben az MDF-et megelőzve az utolsó előtti helyen végzett 515 szavazattal, míg Bordás Géza 380 szavazattal szintén utolsó előtti lett, a Munkáspártot megelőzve. Az MSZDP Borsod megyei listáját egyébként ők ketten vezették, ám a párt mindössze 7 180 szavazatot kapva az első fordulóban, nem szerzett mandátumot. Ugyanígy járt az ózdi választókerületben az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is. Pártja, a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma, (MCF) melynek listáját vezette, mindössze 491 szavazatot kapott. Miután az MSZP húsz százalékos eredménnyel területi listán csak 28 mandátumhoz jutott, kihullhat a parlamentből a szocialistáknak csak az országos listáján, annak 56. helyén indított Teleki László, jelenlegi romaügyi miniszterelnöki megbízott is. Ha ő kiesik a parlamentből, akkor a baloldalon nem marad roma képviselő.

Fidesz: garantált a romák helyzetének változása

Miután az őt indító Fidesz-KDNP területi listán 87 mandátumot szerzett az első fordulóban, Osztolykán Ágnes mellett biztos benn ül majd ismét a parlamentben Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, aki a területi listán és az országos listán is az esélyes 8. illetve a 12. helyet kapta. Farkas Flórián 2002-ben és 2006-ban a Fidesz országos listájáról jutott parlamenti mandátumhoz jutott. Õ volt egyébként eddig a leghosszabb ideig 1995-től 2003 -ig országos cigány önkormányzati elnök. Farkas Flórián legutóbb Szegeden, a Cigányság Világnapja alkalmából szervezett fórumon úgy vélte: a hazai cigányság helyzetének "változása" a Fidesz kormányra kerülésével garantált, mert a párt a vele szövetséges romákkal közösen dolgozta ki "a változtatás programját."

A liberális Mohácsi Viktória kiesésével az Európai Parlamentben (EP) néppárti képviselőként egyedüli magyar romaként maradt Járóka Líviát csak országos listán, a 25. helyen indította a Fidesz-KDNP, így az ő bejutása még kétséges. Igaz, az előző választáson még a 26. helyen szereplő Varga József most a 43. helyre "csúszott le", a Fidesz -KDNP országos listáján, ám a párt fővárosi listáján a 18. hely az övé, így ő még akár mandátumhoz is juthat. A sereghajtók közé, a 140. helyre sorolták viszont a Fidesz-KDNP országos listáján Farkas Félixet, a Lungo Drom Borsod megyei szervezetének az elnökét, aki 2006-ban még a 66. volt, igaz így sem jutott a parlamentbe. A politikus területi listán sem idén, sem az előző választásokon nem szerepelt.

Csak területi listáján szerepeltette a Fidesz-KDNP Raduly Józsefet, aki a 100 tagú Budapest Cigányzenekar vezetője és Aba-Horváth Istvánt, aki erős helyi vezetőnek számít Hadú-Bihar megyében. Aba-Horváth az előző választásokon is szerepelt a párt megyei listáján a 13. helyen, most viszont csak az utolsó hely az övé. Raduly József viszont először képviselő-jelölt, ám csak az 58. helyet kapta meg a jobboldali párt fővárosi listáján, ami valószínűleg nem lesz elég a mandátumhoz.

Eddig négy roma képviselő ült a parlamentben, a választások után azonban még az is lehet, hogy csak ketten lesznek - számolt be az RSK.