2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Teleki László: összefogással kell visszaszorítani a radikalizmust
2010. 04. 09. 00:00

Az MSZP-s országgyűlési képviselő azt mondta: minden társadalmi rétegnek oda kell figyelnie a cigányságra, mert soha nem látott módon érzékelhető a radikális jobboldal előretörése.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő azt mondta: minden társadalmi rétegnek oda kell figyelnie a cigányságra, mert soha nem látott módon érzékelhető a radikális jobboldal előretörése. Megjegyezte, a gyűlölködés, a fizikai és a verbális erőszak az elmúlt években odáig vezetett, hogy ártatlan embereket, nőket és gyermekeket mészároltak le, tartottak hónapokon át rettegésben, és ez - mint fogalmazott - elfogadhatatlan egy demokratikus berendezkedésű országban.

Teleki László szerint a vasárnapi országgyűlési választás eredménye nagy mértékben függ attól, mennyire tudja a demokrácia fenntartani a kisebbségek jogainak érvényesülését, hogy Magyarországon a cigányok is egyenjogú állampolgárok legyenek.

A romák világnapját minden évben április 8-án tartják annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban e napon rendezték meg a romák első világkongresszusát, amelyen elfogadták a roma nép zászlaját és himnuszát. Ma mintegy 13-15 millió cigány él a világban: a legtöbben, mintegy kétmillióan Romániában, míg Magyarországon becslések szerint 600-700 ezren, többségük nagy szegénységben.