HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A tolerancia erősítését sürgették a roma világnapi konferencia szónokain

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  balog, kamarás, pintér
2010 április 09    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A cigányság körében tapasztalható óriási mértékű munkanélküliség csökkentését, az oktatási helyzet javítását, és egymás elfogadását hangozatták a cigányok világnapja alkalmából rendezett konferencián felszólaló roma és nem roma vezetők csütörtökön Budapesten.


Hirdetmény

A Polgári Magyarországért Alapítvány, a Barankovics István Alapítvány és a Barankovics Roma Egyesület szervezésében tartott rendezvény szónokai azt hangsúlyozták: a kisebbség és a többség csak együtt képes a felemelkedésre, és ehhez mindkét félnek változnia kell.

Kamarás István, a rendezvényt szervező egyesület elnöke beszédében a cigányság kilátástalan jövőjéért, nyomoráért, és az országban tapasztalható morális és erkölcsi válságért, az elmúlt nyolc év kormányzását, és a "hatalmon tartott" roma vezetőket tette felelőssé.

Barankovics Roma Egyesület vezetője felidézte: 1971-ben Londonban rendezték meg a romák első világkongresszusát, amelyen elfogadták a roma nép zászlaját és himnuszát, meghatározták a népcsoportot érintő legfontosabb, és legsürgetőbb kérdéseinek rendezését, de a 39 év alatt nem sikerült megismertetni és elfogadtatni a cigányságot.

Kamarás István kijelentette: a vészkorszak hangulatát idéző morális és erkölcsi válság okozója az MSZP-SZDSZ kormányzás, mert "saját maguk igazolására létrehozták és megerősítették a Jobbikot és a Magyar Gárdát".

Felelősként nevezte meg Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét, mert az ellene zajló eljárásokkal lejáratta a cigányságot, támadási felületet adott a népcsoport ellen. Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselőt is felelősnek tartotta, amiért "lakáj módjára" tejesítette a párt elvárásait úgy, hogy közben "el akarta venni a cigányok egészségét és jövőjét" - utalt a tandíj és a vizitdíj bevezetésére, amelyet a Fidesz által kezdeményezett népszavazás hatására töröltek el.

A roma szervezeti vezető szerint keresztény konzervatív identitáson alapuló cigány szervezetet kell létrehozni, amelynek keretében a Roma Szakkollégiummal közösen kitermelődne a cigány értelmiség és vezető réteg. Kamarás István arra buzdította a Dunamelléki Református Egyházkerület székházának dísztermében az ország különböző részeiről meghívott mintegy kétszáz, főként roma hallgatóságot, hogy április 11-én szavazzanak a Fideszre, mert mint fogalmazott, csak a keresztény konzervatív összefogás tud jövőt adni a cigányságnak, és megakadályozni, hogy "félkatonai, neonáci bandák masírozzanak cigánytelepeken".

Szabó István református püspök az igazi emberei lélek visszacserélését sürgette, mert, mint fogalmazott, az emberek sokszor cserélik azt el az irigység, a harag és a gyűlölet lelkületére.

Pintér Szabolcs, a Barankovics Roma Egyesület alelnöke a történelmi egyházakat hívta segítségül, hogy közvetítsenek a cigányok és nem cigányok között, mert, mint fogalmazott, az egyház és a hit, valamint a papság lehet az igazi összekötő kapocs a valós társadalmi integrációban.

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke új cigány politikát sürgetett, amely szerinte azon alapul, hogy az emberek ne egymásra mutogassanak, hanem a többség és a kisebbség saját maga gondolja át, mit tehet a szembenállás és a mély nyomor felszámolása érdekében.

Széles Gábor nagyvállalkozó, médiatulajdonos felidézte: két évvel ezelőtt átadta Orbán Viktor Fidesz-elnöknek az általa kidolgozott munkahely-teremtési programját, amely szervesen beépült a párt választási programjába. Meggyőződése, hogy akár egymillió munkahelyet lehet teremteni a mezőgazdaság, a vidék-, és a kisvállalkozások fejélesztésével.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt