2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Változás a cigányság reménye
2010. 03. 29. 00:00

Ha Farkas Flórián szavazatokat hoz, akkor Farkas Flóriánt ölben viszik be a Parlamentbe, és képviselőnek lenni, az nagy üzlet ám!

Én tudom, hogy a Fidesz kemény magja, Orbán és köre nem rasszista. Mint ahogy nem nacionalista, nem jobboldali, nem royalista, nem demokrata és nem autokrata, nem klerikális és nem híve a szekularizációnak sem, nem vallásos és nem hitetlen, nem liberális és nem etatista. Nincsenek előítéleteik és elveik sem. Pragmatisták. Tudnak valamit. Azt tudják, hogy:

1. A pénznek nincs szaga.
2. A cél szentesíti az eszközt.
3. A cél a hatalom megszerzése és tartós birtokolása. Passz.

Néha úgy tesznek, mintha haragudnának. Nem haragszanak. Még a Jobbikra, sőt, még a szocialistákra sem haragszanak, nincsenek indulataik. Ha Farkas Flórián szavazatokat hoz, akkor Farkas Flóriánt ölben viszik be a Parlamentbe, és képviselőnek lenni, az nagy üzlet ám! Az pedig igazi hungarikum, vagyis magyar hazánkban minden politikai erőre érvényes, hogy a képviselő se valakit, se valamit (eszmét, programot) nem akar képviselni, leginkább azt a dohányt akarja begyűjteni, amit a fönnálló törvények alapján egy képviselő össze bír bulizni magának törvényesen (!) egy ciklus alatt. Úgy, hogy még korrupt se kell legyen, még bűnözővé se kelljen válnia.

Mindez általános helyzet, nem kizárólag Farkas Flóriánra vonatkozik. Ha a Fidesz megnyeri a választást és még mindig érdekében áll, hogy pénzt költsön a cigányokra, pénzt fog rájuk költeni. Csakhogy miért állna még érdekében a győzelem után a romákra pénzt költeni? Az a valószínű, hogy a romákat és a romakérdést, úgy ahogy eddig, továbbra is elfelejti a hatalomban megerősödött jobboldal. Legföljebb a Jobbik szorgalmazza majd a csendőrség újbóli fölállítását, hogy a romák ellen megvédje a magyart, és a Fidesz kormányzat veszi föl nagy rendőri erőkkel a harcot a megélhetési bűnözés ellen, mint ahogy erre mostanában már céloztak bizonyos jobboldali "program-kiszivárogtatók". Mert aki magáért a bűnért bűnözik, l'art pour l'art, vagyis tíz-húsz millión felül lop, az hagyján, az akár úriember is lehet, de aki azért lop, mert éhes, annak a társadalmi veszélyessége óriási. Az ilyen csoport az igazi első számú közellenség.

Könnyű belátni, miért. Szegény ember, nyomorult, mélyszegénységben élő sok van, a lakosság közel egyharmada. Ha ez mind nekilát bűnözni, hogy éhen ne haljon, meg ne fagyjon, akkor valami elképesztő bűnözési hullám boríthatja el az országot. Ennyi. Ezért kell a megélhetési bűnözésre zúdítani az össztüzet. Hogy a megélhetési bűnöző legtöbbje roma, azt tudjuk, de ez csak véletlen, úgynevezett járulékos veszteség. Ez nem jelent rasszizmust, ez csak pech. (A romák pechje.). Ezzel szemben a szocialistáknak - talán - elveik vannak. "Néha ezt remélem..."

A szocialisták az európai polgári humanizmus értékrendje alapján állnak. Az Egyenlőség, Testvériség, Szabadság értékrendje alapján. Egyenlőségről szólván a jog előtti egyenlőségen túl azt is értik, hogy minden embernek - bárhol a világon - egyenlő társadalmi-gazdasági esély jár. A Testvériség eszméje számukra empátiát, más emberek sorsáért érzett felelősséget, szolidaritást, az emberek közötti segítő összetartást, és ha baj van: összefogást jelent. (Más szavakkal azt jelenti: hogy szeretjük felebarátunkat mint önmagunkat, és hogy minden ember a felebarátunk.) A Szabadságot úgy értik, hogy minden ember szabadsága addig terjed, amíg a másik ember szabadságát nem sérti, és csak a jogkövető, plurális, népképviseleti demokráciában látják biztosítottnak.

Ennyi. Higgyék el nekem, tisztelt barátaim, a többi duma!

Ennek az értékrendnek alapján magától értetődően a szocialista ember saját, civil fájdalma minden kiszolgáltatott, megalázott, üldözött, megnyomorított ember, csoport, etnikum fájdalma, így természetesen a romáké is.

Mindez persze csak a szocialista emberre vonatkozik, nem a Magyar Szocialista Pártra. Az már politika, és mint az események bebizonyították, én ahhoz nem értek, jobb is, ha távol tartom magam tőle. Azelőtt naivul azt hittem, hogy az MSZP-t a szocialista emberek irányítják a fönt vázolt elvek alapján, a gyakorlat azonban nem ezt mutatta. Ha Farkas Flórián azt mondaná, hogy a változás elkerülhetetlen: itt az idő, hogy a szocialisták elveik, eszméik, meggyőződésük alapján végre hozzálássanak a romák gondjainak orvosolásához, igaza lenne, de nem ezt mondja. Nem is mondhatja, mert most nem a szocialisták következnek, ők, amíg lehetőségük volt a romák ügyét éppúgy elszabotálták, mintha nem is szocialisták lettek volna.

A romagyűlölet nagyon mélyen gyökerezik a magyar lélekben, mert a romát - magyar földön -, az isten is bűnbaknak teremtette. És minél zavarosabb egy nép történelme, minél több vereségre emlékezik - mi például Mátyás király óta minden háborúnkat elvesztettük; ezt a valós emléket a hős magyar katonáról szóló semmiféle hazug legendával és mítosszal nem lehet a magyar nép lelkéből kitörölni -, minden reményünkben és várakozásunkban csalatkoztunk (Minden, minden ideálunk / Másutt megint ócskaság már...), az utóbbi idők viharos változásainak alig van nyertese, viszont a népesség túlnyomó többsége vesztes, itt a legtöbb ember vesztes-tudattal él, frusztráltan, mert retteg a további vereségtől; minél reménytelenebb a holnap, minél kevésbé hisz egy nép pozitív utópiákban, szebb jövőben, annál nagyobb szüksége van bűnbakra.

Ez nem is politika. Ez pszichológia.

Farkas Flóriánnak igaza van: a cigányságnak nagyon kell a változás, de hogy azt a változást, amiből a cigány etnikumnak egy szikrányi előnye is származik, nem a jobboldal hozza el, az biztos.

Ha egyszer a magyar többség fölfogná, hogy a bűnbak sokba kerül (ahogy ezt az amerikai fehér többség fölfedezte az afro-amerikai kisebbség vonatkozásában), vagyis, hogy a cigány kérdés sokba kerül, és sokkal jobban járna a nemzetgazdaság, ha nem lenne cigánykérdés, az hozhatna pozitív változást. Képzeljük el: minden romának jutna munka, senki nem szorulna segélyre a többiek adója terhére, ellenben minden roma adófizető polgár lenne az ország hasznára.

Ez ugyan a legkevésbé sem morális, minden ízében pragmatikus hozzáállás lenne, csak tradicionális nemzeti előítéletek helyett egyszerű, természetes intelligencia kellene hozzá.

Ám Európának ezen a féltekén az a legnagyobb hiánycikk!