2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompár visszalépését követelik ózdi roma szervezetek
2010. 03. 26. 00:00

Az ózdi régió több cigány kisebbségi önkormányzatának vezetője felhívást tett közzé, amelyben kérik a BAZ. megyei 5.-ös számú választókörzetben élő cigány lakosságot, ne szavazzanak Kolompár Orbánra.

Az ózdi régió több cigány kisebbségi önkormányzatának és szervezetének vezetője felhívást tett közzé, amelyben kérik a BAZ. megyei 5.-ös számú választókörzetben élő cigány lakosságot, ne szavazzanak Kolompár Orbánra. Egységes álláspontjuk szerint meg kell tisztítani a roma politikát a bűnözéstől. Mivel az OCÖ elnöke ellen több büntetőeljárás folyik, vissza kellene lépnie a képviselőjelöltségtől.

A Lungo Drom, a Magyarországi Demokratikus Cigányok Humán Szervezete,(MDCHSZ ) és a Roma Összefogás Párt (MCF) Ózd térségi szervezeteinek helyi képviselői egyöntetűen kijelentették: Kolompárnak semmi keresnivalója nincs Ózdon. Feltették a kérdést: miért nem lakóhelyén, vagy a fővárosban gyűjtötte a kopogtatócédulát?

Balogh István, a Lungo Drom helyi vezetője kifejtette: az ország és a cigányság is rossz helyzetbe került az elmúlt nyolc évben, "miközben a politikai vezetők teret adtak" a Jobbik megalakulásának. A Jobbik a cigányság megfélemlítését szolgálja, nem munkát, hanem "csendőrséget és gumibotot" kínálnak,. Nem igaz, hogy a cigányok nem akarnak dolgozni, korábban már bizonyítottak, de most nem kapják meg a lehetőséget.

Berki Lajos, az Ózdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: a cigányság elzárkózik Kolompár Orbán támogatásától, és a kopogtatócédula gyűjtésében sem segítették. Kolompárnak nyolc éve volt az érdekvédelemre, ám nem élt vele, amit a cigányság szenvedett meg.

Balogh Gyula MCDHSZ elnök példátlannak nevezte, hogy "Ózdon kívüli induló" vesz el helyi emberektől szavazatokat, miközben nem ismeri a helyi cigányság gondjait. Sürgette a Fideszszel való együttműködést, mivel véleménye szerint már csak bennük látják a segítőkészséget.

Berecz Albert, Arló község cigány kisebbségi önkormányzatának elnöke a szociálliberálisokat okolja a Jobbik létrejötte miatt. Ha hamarosan nem lesz változás, a romák éhen halnak - jelentette ki. Márpedig az éhes ember mindenre képes, hozzá is naponta százan mennek segítséget kérni, és egyre nagyobb ez a szám. Próbáljon valaki 28 500,- Ft-ból megélni. A pártok négyévente megkeresik őket, ígérgetnek, majd minden marad a régiben.

Farkas Félix, a BAZ Megyei Önkormányzat kisebbségi tanácsnoka szerint ekkora igény még soha nem volt a cigányok szavazatára, mint a közelgő választáson lesz. Úgy ítéli meg: a baloldal a Jobbik életre hívásával a jobboldalt akarta megosztani, ám a párt mára kinőtte magát és magába szívja az elkeseredett szocialistákat is. Kolompár vélhetően a kormány kérésére indul Ózdon, de ha igazán tenni akar a cigányokért, akkor visszalép. A rá leadott szavazatok ugyanis a Jobbikot erősítik. Ezért felszólítja Kolompárt, lépjen vissza a jelöléstől. Hozzátette: nem érthető, hogyan lehet ilyen sokáig elhúzni egy büntetőügyet Magyarországon - utalva a Kolompár ellen folyó hosszadalmas bírósági eljárásra. Végezetül azt állította, hogy csak a Fideszben van akarat a tisztességes politizálásra, és ha velük szövetséget köt a hazai cigányság, újból esélyt kapnak a felemelkedésre.

Mikó László helyi romaaktivista volt az egyetlen, aki közvetve Kolompár védelmére sietett. Felidézte, hogy a Lungo Drom vezetője, Farkas Flórián is, Göncz Árpád elnöki kegyelmével kerülte el 1998 elején a büntetés-végrehajtást. Kolompárnak pedig a szemébe kellene mondani a vádakat, nem a háta mögött elítélni, tette közzé.