HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kolompár visszalépését követelik ózdi roma szervezetek

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kolompár, ózd
2010 Március 26    Forrás: Kovács István (Ózd)-hvg.hu


Ez a cikk archív

Bár felfüggesztették Kolompár Orbán mentelmi jogát, indulhat a képviselőválasztáson. Más kérdés, hogy az ózdi régióban nő az ellenállás az Országos Cigány Önkormányzat elnöke ellen, visszalépését követelik.


Hirdetmény

Az ózdi régió több cigány kisebbségi önkormányzatának és szervezetének vezetője felhívást tett közzé, amelyben kérik a BAZ. megyei 5.-ös számú választókörzetben élő cigány lakosságot, ne szavazzanak Kolompár Orbánra. Egységes álláspontjuk szerint meg kell tisztítani a roma politikát a bűnözéstől. Mivel az OCÖ elnöke ellen több büntetőeljárás folyik, vissza kellene lépnie a képviselőjelöltségtől.

A Lungo Drom, a Magyarországi Demokratikus Cigányok Humán Szervezete,(MDCHSZ ) és a Roma Összefogás Párt (MCF) Ózd térségi szervezeteinek helyi képviselői egyöntetűen kijelentették: Kolompárnak semmi keresnivalója nincs Ózdon. Feltették a kérdést: miért nem lakóhelyén, vagy a fővárosban gyűjtötte a kopogtatócédulát?

Balogh István, a Lungo Drom helyi vezetője kifejtette: az ország és a cigányság is rossz helyzetbe került az elmúlt nyolc évben, "miközben a politikai vezetők teret adtak" a Jobbik megalakulásának. A Jobbik a cigányság megfélemlítését szolgálja, nem munkát, hanem "csendőrséget és gumibotot" kínálnak,. Nem igaz, hogy a cigányok nem akarnak dolgozni, korábban már bizonyítottak, de most nem kapják meg a lehetőséget.

Berki Lajos, az Ózdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: a cigányság elzárkózik Kolompár Orbán támogatásától, és a kopogtatócédula gyűjtésében sem segítették. Kolompárnak nyolc éve volt az érdekvédelemre, ám nem élt vele, amit a cigányság szenvedett meg.

Balogh Gyula MCDHSZ elnök példátlannak nevezte, hogy "Ózdon kívüli induló" vesz el helyi emberektől szavazatokat, miközben nem ismeri a helyi cigányság gondjait. Sürgette a Fideszszel való együttműködést, mivel véleménye szerint már csak bennük látják a segítőkészséget.

Berecz Albert, Arló község cigány kisebbségi önkormányzatának elnöke a szociálliberálisokat okolja a Jobbik létrejötte miatt. Ha hamarosan nem lesz változás, a romák éhen halnak - jelentette ki. Márpedig az éhes ember mindenre képes, hozzá is naponta százan mennek segítséget kérni, és egyre nagyobb ez a szám. Próbáljon valaki 28 500,- Ft-ból megélni. A pártok négyévente megkeresik őket, ígérgetnek, majd minden marad a régiben.

Farkas Félix, a BAZ Megyei Önkormányzat kisebbségi tanácsnoka szerint ekkora igény még soha nem volt a cigányok szavazatára, mint a közelgő választáson lesz. Úgy ítéli meg: a baloldal a Jobbik életre hívásával a jobboldalt akarta megosztani, ám a párt mára kinőtte magát és magába szívja az elkeseredett szocialistákat is. Kolompár vélhetően a kormány kérésére indul Ózdon, de ha igazán tenni akar a cigányokért, akkor visszalép. A rá leadott szavazatok ugyanis a Jobbikot erősítik. Ezért felszólítja Kolompárt, lépjen vissza a jelöléstől. Hozzátette: nem érthető, hogyan lehet ilyen sokáig elhúzni egy büntetőügyet Magyarországon - utalva a Kolompár ellen folyó hosszadalmas bírósági eljárásra. Végezetül azt állította, hogy csak a Fideszben van akarat a tisztességes politizálásra, és ha velük szövetséget köt a hazai cigányság, újból esélyt kapnak a felemelkedésre.

Mikó László helyi romaaktivista volt az egyetlen, aki közvetve Kolompár védelmére sietett. Felidézte, hogy a Lungo Drom vezetője, Farkas Flórián is, Göncz Árpád elnöki kegyelmével kerülte el 1998 elején a büntetés-végrehajtást. Kolompárnak pedig a szemébe kellene mondani a vádakat, nem a háta mögött elítélni, tette közzé.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt