HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

CFCF: hat újabb iskolában kezdődhet meg az integrált oktatás

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Mohácsi
2010 Március 26    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Áttörésként értékeli a szegregáció elleni küzdelemben a roma gyermekek elkülönített oktatása ellen küzdő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vezetője, hogy őszig hat intézményt kell bezárnia vagy integráltan oktatnia az intézmény fenntartóinak.


Hirdetmény

Mohácsi Erzsébet, az angol nevén Chance for Children Fundation (CFCF) alapítvány igazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az elmúlt néhány hétben hat településen, Szarvason, Kerepesen, Tiszavasváriban, Győrben, Miskolcon és Kaposváron sikerült bírósági vagy hatósági eljárások során kiharcolniuk a roma tanulók törvény által biztosított jogait, hozzájárulva ezzel a szegregáció felszámolásához, a roma gyerekek esélyegyenlőségéhez, és a minőségi oktatáshoz való hozzáférésükhöz.

Hozzátette, Nyíregyházán és Hajdúhadházon már korábban sikerült felszámolni a cigányiskolákat vagy tagozatokat. A részleteket ismertetve közölte: Szarvason szeptembertől kell bezárni a cigány evangélikus iskolát, és a tanulókat átveszik a másik, főként nem romákat oktató evangélikus iskolába. Megjegyezte, az egyház fegyelmi eljárásának eredményeként idén február 15-én felmentette a cigányiskolát működtető Deme házaspárt a lelkészi szolgálatból. Deme Zoltán volt az iskola lelkésze, felesége pedig az iskolaigazgató.

Kerepesen 2008-ban az Oktatási Hivatal egymillió forint bírságot rótt ki az intézmény fenntartójára, mert több mint 30 roma diákot zártak ki az oktatásból vagy elkülönítve tanítottak. Az önkormányzat fellebbezése után a bíróság február 17-én jogerősen is megállapította a kerepesi iskola és fenntartója felelősségét a roma tanulók elkülönítésében, és kötelezte a bírság megfizetésére.

Mohácsi Erzsébet közlése szerint Tiszavasváriban, ahol tíz évvel ezelőtt különballagtatást tartottak a roma és nem roma gyermekek között, a bírósági határozat ellenére ma is elkülönítve ballagnak a diákok, sőt szeptembertől alapítványi fenntartással szervezték ki a roma gyerekeket az önkormányzat felelőssége alól. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2010. február 19-i határozatában megállapította az önkormányzat szegregációs gyakorlatát, és kötelezte az önkormányzatot a jogellenes állapot felszámolására - tette hozzá.

A győri Kossuth Lajos Általános Iskolában ősztől már nem indítanak első osztályt, és erről március 3-án született önkormányzati határozat.

A miskolci József Attila tagiskola ügyében hat év pereskedés után március 4-én született határozat, így szeptemberben bezárják az intézményt, és az ott tanuló 70 roma diákot a selyemréti székhelyintézménybe, valamint három másik iskolába integrálják.

A kaposvári ügyet említve elmondta: a megyei bíróság tavaly november 30-án elsőfokú ítéletében megállapította a jogellenes elkülönítést, illetve a roma gyerekek hátrányos megkülönböztetését a Pécsi Utcai Általános Iskolában, de az idén március 18-i másodfokú tárgyaláson nem született ítélet, mivel Szita Károlyt és a helyi kisebbségi önkormányzat két képviselőjét is meghallgatja az Ítélőtábla május 20-i tárgyalásán.

Mohácsi Erzsébet emlékeztetett arra is: bírósági keresetet nyújtottak be, hogy kötelezzék az oktatási tárcát 50 millió forint közérdekű bírság megfizetésére az egyenlő bánásmód megsértése miatt.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt