2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

CFCF: hat újabb iskolában kezdődhet meg az integrált oktatás
2010. 03. 26. 00:00

Mohácsi Erzsébet közlése szerint Tiszavasváriban ma is elkülönítve ballagnak a diákok. A miskolci József Attila tagiskola ügyében hat év pereskedés után március 4-én született határozat.

Mohácsi Erzsébet, az angol nevén Chance for Children Fundation (CFCF) alapítvány igazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az elmúlt néhány hétben hat településen, Szarvason, Kerepesen, Tiszavasváriban, Győrben, Miskolcon és Kaposváron sikerült bírósági vagy hatósági eljárások során kiharcolniuk a roma tanulók törvény által biztosított jogait, hozzájárulva ezzel a szegregáció felszámolásához, a roma gyerekek esélyegyenlőségéhez, és a minőségi oktatáshoz való hozzáférésükhöz.

Hozzátette, Nyíregyházán és Hajdúhadházon már korábban sikerült felszámolni a cigányiskolákat vagy tagozatokat. A részleteket ismertetve közölte: Szarvason szeptembertől kell bezárni a cigány evangélikus iskolát, és a tanulókat átveszik a másik, főként nem romákat oktató evangélikus iskolába. Megjegyezte, az egyház fegyelmi eljárásának eredményeként idén február 15-én felmentette a cigányiskolát működtető Deme házaspárt a lelkészi szolgálatból. Deme Zoltán volt az iskola lelkésze, felesége pedig az iskolaigazgató.

Kerepesen 2008-ban az Oktatási Hivatal egymillió forint bírságot rótt ki az intézmény fenntartójára, mert több mint 30 roma diákot zártak ki az oktatásból vagy elkülönítve tanítottak. Az önkormányzat fellebbezése után a bíróság február 17-én jogerősen is megállapította a kerepesi iskola és fenntartója felelősségét a roma tanulók elkülönítésében, és kötelezte a bírság megfizetésére.

Mohácsi Erzsébet közlése szerint Tiszavasváriban, ahol tíz évvel ezelőtt különballagtatást tartottak a roma és nem roma gyermekek között, a bírósági határozat ellenére ma is elkülönítve ballagnak a diákok, sőt szeptembertől alapítványi fenntartással szervezték ki a roma gyerekeket az önkormányzat felelőssége alól. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2010. február 19-i határozatában megállapította az önkormányzat szegregációs gyakorlatát, és kötelezte az önkormányzatot a jogellenes állapot felszámolására - tette hozzá.

A győri Kossuth Lajos Általános Iskolában ősztől már nem indítanak első osztályt, és erről március 3-án született önkormányzati határozat.

A miskolci József Attila tagiskola ügyében hat év pereskedés után március 4-én született határozat, így szeptemberben bezárják az intézményt, és az ott tanuló 70 roma diákot a selyemréti székhelyintézménybe, valamint három másik iskolába integrálják.

A kaposvári ügyet említve elmondta: a megyei bíróság tavaly november 30-án elsőfokú ítéletében megállapította a jogellenes elkülönítést, illetve a roma gyerekek hátrányos megkülönböztetését a Pécsi Utcai Általános Iskolában, de az idén március 18-i másodfokú tárgyaláson nem született ítélet, mivel Szita Károlyt és a helyi kisebbségi önkormányzat két képviselőjét is meghallgatja az Ítélőtábla május 20-i tárgyalásán.

Mohácsi Erzsébet emlékeztetett arra is: bírósági keresetet nyújtottak be, hogy kötelezzék az oktatási tárcát 50 millió forint közérdekű bírság megfizetésére az egyenlő bánásmód megsértése miatt.