HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az SNS kommandósokkal oldaná meg a romakérdést

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia
2010 Március 25    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Kommandósokkal oldaná meg a romakérdést Szlovákiában a Szlovák Nemzeti Párt (SNS).


Hirdetmény

"A romatelepeken kemény kézre van szükség. A problémáknak az lenne a legjobb megelőzése, ha kommandósok tennének rendet, vagy gyakrabban jelennének meg a telepeken. Hadd lássák a cigányok, hogy a törvény keze őket is eléri" - jelentette ki Jakub Gajdosík, az SNS parlamenti képviselője, a párt ifjúsági szervezetének elnöke pozsonyi sajtóértekezletén csütörtökön. Ludovít Galbavy, a szlovák kormány romaügyi biztosa azonnal bírálta és elutasította a felvetést.

Gajdosík elmondta: a párt képviselői már találkoztak Ján Packa országos rendőrfőkapitánnyal, és felkérték, hogy foganatosítson megelőző intézkedéseket a romatelepeken.

A szlovák nemzetiek szerint a romatelepek egyik legnagyobb problémája az uzsora. A párt azt javasolja, hogy a szociális támogatások kifizetése idején a rendőrség legyen jelen a telepeken. Ugyanakkor azt javasolják, hogy a romák a támogatásokat ne készpénzben, hanem különleges utalványok formájában kapják meg. Ezekért élelmiszereket és tisztálkodási eszközöket lehetne venni a kijelölt üzletekben, míg alkoholt és cigarettát nem. A kártyán lévő pénzt nem lehetne egyszerre, csak fokozatosan elkölteni.

"A kommandósoknak nem feladatuk a közrend felügyelete. Ha valahol nem merül fel a törvénysértés gyanúja, nincs miért kiküldeni őket" - jelentette ki Galbavy. Azt ugyanakkor nem ellenzi, hogy a romatelepeken emeljék a rendőrök létszámát.

Robert Kalinák belügyminiszter tavaly azt ígérte, hogy az idén 300-zal több rendőrt vezényelnek ezekre a telepekre. Packa azt mondta, hogy a rendőrök létszámát 400-zal emelik.

A romaügyi biztos szerint a "szociális kártyák" bevezetése nem más, mint az SNS választási kampányfogása. "Megvannak a magunk elképzelései, hogyan oldjuk meg a problémákat" - szögezte le Galbavy.

Kifejtette: a szociális támogatásoknak nem teljes összegét kapja egyenesen kézbe az állampolgár, a pénz egy része előbb a munkaügyi hivatalokon keresztül a helyi önkormányzatokhoz kerül. "Az önkormányzatok ismerik a konkrét helyzetet, és garantálják, hogy a család élelmiszereket és ruházatot vásároljon a pénzért, illetve azt, amire a leginkább szüksége van, s a pénzzel ne lehessen visszaélni" - magyarázta a kormányzati elképzeléseket a biztos.

Nem hivatalos adatok szerint Szlovákiában mintegy 400 ezer roma él. Nagy többségük munkanélküli, s egyetlen jövedelmüket az állami támogatások, juttatások jelentik. Egy felmérés szerint a romák és a nem romák közt a legnagyobb a feszültség Szlovákiában.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt