HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Farkas Flórián: a cigányság készen áll a változásra

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Farkas
2010 Március 20    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Ma Magyarországon nincs még egy olyan társadalmi csoport, melynek nagyobb érdeke lenne a jelenlegi kormány leváltása, mint a cigányok; olyan mély megélhetési válságban van a cigányság, hogy már nemcsak egy ciklust, de még egy évet sem bír ki segítség nélkül - mondta Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke szombaton Szegeden a Cigányság Világnapja alkalmából szervezett fórumon.


Hirdetmény

Mint hozzátette: a rendszerváltás óta a legnagyobb változás előtt áll a cigányság, melyre készen áll, s mely a Fidesz kormányra kerülésével garantált, erre ugyanis társadalmi szerződést kötöttek. Közösen dolgozták ki a változtatás programját.

Tudjuk, hogy mit kell csinálni, hogyan, és kivel. A politikus szerint a cigányságnak két kitörési pontja van, a tanulás és munka. Ismét egyre több ugyanis köztük aki alig tanult, s az ösztöndíj-program megszűntével, a tehetségesek számára is szinte elérhetetlen a diploma. Mint hozzátette: a tanulás mellett a munkát kell elérhetővé tenni számukra, ugyanis nem segélyt, hanem a megélhetést biztosító munkát akarnak. Az országban helyenként kilencvenöt, de van ahol százszázalékos a kisebbség munkanélkülisége.

Beszédében Farkas Flórián határozottan érvelt egy szemléletváltás mellett is, melynek értelmében a cigányoknak ki kell közösíteniük a bűnözőket maguk közül. Előadása zárásaként úgy fogalmazott: Az a cigány, aki nem megy el szavazni, vagy nem a Fidesz-KDNP jelöltjeire szavaz, az ne találkozzon velünk, mert a jövője ellen, a sorsa tovább folytatására szavaz, amit most él meg.

Farkas Flórián beszédét vastaps fogadta az eseménynek otthont adó Újszegedi Rendezvényházban. Az előadást, mintegy kétszáz fős Csongrád megyéből érkezett, elsősorban roma származású hallgatóság kísérte figyelemmel.

A fórumot megelőzően Bodó Imre, a Csongrád Megyei Közgyűlés önkormányzati tanácsnoka köszöntötte az egybegyűlteket, majd az Apátfalvi Cigányfolklór Együttes adott rövid műsort. Azt követően Károlyi Sándor, a Csongrád Megyei Önkormányzat kisebbségi tanácsnoka foglalta össze néhány mondatban a huszonötezres megyei cigányság helyzetét.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

  • Az ORÖ is lemondásra szólítja fel Pócs Jánost

  • Elölről kéne kezdeni ezt az egész ügyetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt