2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompár ellen az ózdi cigány önkormányzat többsége
2010. 03. 18. 00:00

Csütörtök délután a Roma Összefogás Párt elnöke több ezer összegyűjtött kopogtatócédulát égetett el Budapesten egy sajtótájékoztatón.

Csütörtök délután a Roma Összefogás Párt elnöke több ezer összegyűjtött kopogtatócédulát égetett el Budapesten egy sajtótájékoztatón. Kolompár arra hivatkozott, hogy elnökségük döntése értelmében sem megyei, sem területi listát nem állítanak, mivel nincs pénzük a kampányra és ezért esélytelenek lennének a jó szereplésre. Hogy a választáson mégis képviselve legyen az MCF, ketten elindulnak egy-egy választókörzetben.

"Nem hagytam elveszni azt a közel 50 ezer kopogtatócédulát, amit sikerült összegyűjtenünk. Azt sem szerettem volna, ha az a vád ér, hogy bármelyik pártot segítem ezekkel a cédulákkal. A péntek délutáni leadási határidőig összegyűlt kopogtatócéduláknak ugyanez lesz a sorsa" - nyilatkozta a hvg.hu-nak Kolompár Orbán. Hozzátette: egyelőre még tapogatózik néhány párt vezetőjénél, akikkel el tud képzelni valamiféle együttműködést. Itt csak azok a szervezetek jöhetnek szóba, akik programjukban a hazai cigányság felemelkedését tűzték ki célként. Úgy fogalmazott: a megsemmisített 50 ezer kopogtatócédula hozzávetőleg az országgyűlési választás 1 százalékát jelenti, és mivel azok már nincsenek, így nem kerülhetnek szélsőséges pártokhoz.

Elmondása szerint az elnökség döntése volt, hogy Ózdon induljon el pártja színeiben, mert többször járt a kohászvárosban és úgy érezték, ott jelentős szavazóbázisa van. Bízik abban, hogy az észak-borsodi városban sokan értenek egyet az elveivel, ami főként a szegények megsegítésére irányul. Három nap alatt összegyűjtötték a kopogtatócédulákat, és a munkában ő is tevékenyen részt vett.

Tudósítónktól értesült arról a hírről, hogy az Ózdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat egyik tagja, Váradi József - Seres Géza veje - az Ózdi Televíziónak azt nyilatkozta: az öttagú testületből négyen elhatárolódnak Kolompár akciójától és nem támogatják a választási kampányban.

Mindezt Berki Lajos kisebbségi elnök is megerősítette, mert véleménye szerint Kolompár ezzel az akciójával a baloldalról visz el szavazatokat és megosztja a cigányságot. Kijelentette: az utóbbi időszakban körülötte kialakult botrányok miatt amúgy is esélytelen.

A már említett Seres 2006-ban szintén az 5-ös számú választó körzetben indult szintén az MCF Roma Összefogás Párt képviselőjeként az országgyűlési választáson, akkor 192 szavazó adta rá a voksát. Az EP választáson ugyancsak Seres Géza mérettette meg magát, ismét kevés sikerrel. Kolompár többször járt Ózdon, tartott néhány lakossági fórumot, és a Magyar Gárda ózdi vonulásának napján - 2009. február - szervezett egy ellendemonstrációt. Akkor nagyszámú cigány embert tudott mozgósítani a becslések szerint 13-15 ezerre tehető ózdi romalakosságból, és abban bízhatott, hogy ez a helyzet fokozható. Az előjelek azonban teljesen másról szólnak.