2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Önvizsgálatot kell tartanunk"
2010. 03. 16. 00:00

Farkas Flórián szerint a romáknak ki kell taszítaniuk maguk közül azokat, akik veszélyeztetik a békés egymás mellett élést.

- Számos ígéret hangzott már el az elmúlt években a cigányság felzárkóztatásával kapcsolatban. Miben különbözik az eddigiektől a Lungo Drom országos kongresszusán elfogadott program?

- Valóban, sokan sokfélét ígértek a romáknak a rendszerváltozás óta, de most egészen másról van szó. A Lungo Drom csaknem tíz éve van szövetségben a leendő kormányzó erővel, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetséggel. Több mint harmincezres tagsággal ez a legnagyobb országos szervezet, amelynek képviselői a parlamentben, a megyei és a helyi önkormányzati testületekben egyaránt megtalálhatók. A most nyilvánosságra hozott programunk csaknem egyéves előkészítő munka eredményeképpen öltött testet. Az alapok lerakása után a tervezetet megvitatta a Granasztói György professzor által vezetett Batthyány Lajos Alapítvány, majd a Magyar Tudományos Akadémián rendezett nagyszabású konferencián tovább finomodott az anyag. Erre az alkalomra egyébként jobb- és baloldali gondolkodókat is meginvitáltunk, köztük Gazsó Ferenc szociológust. Végül is a Fidesz vezetésének egyetértésével nyerte el végső formáját a program, amelyet a nemrégen tartott országos kongresszusunkon több ezer küldöttünk erősített meg. A Fidesz-KDNP nevében Navracsics Tibor frakcióvezető írta alá a dokumentumot, amely egyfajta társadalmi szerződés is egyben. Ezzel ugyanis a rendszerváltozás óta eltelt időszakot tekintve példátlan dolog történt: visszavonhatatlan garanciákat tettünk le az asztalra a cigányság felemelkedését szolgáló program végrehajtására, egy polgári kormány megalakulásának esetére.

- Melyek a sarokpontok?

- A program alapvetően három pillérre épül. Az első a törvényesség minden körülmények közötti betartása. Ez ugyanis ma nagyon hiányzik, és nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, rendkívül nagy rá az igény. Ennek érdekében monitoringrendszert hoznánk létre, amely ellenőrizné minden, a romák integrációjára fordított fillér felhasználását. A másik fontos elem az ugyancsak hiánycikknek számító szakszerűség. Elfogadhatatlan, hogy megfelelő képzettség nélküli, olykor kriminalizálódott vezetői vannak a cigányság képviseletére hivatott szervezeteknek. A változás érdekében fél éve létrehoztunk egy roma és nem roma diplomásokból álló kutatói központot, amely hatástanulmányokat készít. Erre azért van szükség, mert tovább már nem folytatható az a gyakorlat, amellyel a felzárkóztatás jogcíme alatt sokszor felesleges programokra folyik el az adófizetők pénze. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a szakértelem bebetonozásával a cigányság ügyének rangot adjunk. Ez azért is fontos, mert ezt a témát a lehető legmagasabb politikai szinten kell kezelni. Programunk harmadik pillére az erkölcs. Ennek is híján van a jelenlegi politika, de nem csak a cigánypolitika. A morális szempontok alapján bekerülhetnek a képbe az ezen a területen igen nagy tapasztalatokkal rendelkező egyházak. Az ő tapasztalataikat nem szabad veszni hagyni, mert ezek lehetnek a szükséges szemléletváltás legfontosabb elemei.

- Milyen szemléletváltásra gondol?

- Azt gondolom, hogy ezt magunkon, a cigányságon kell kezdeni. Igenis, tartsunk önvizsgálatot. Beszélnünk kell arról is, amiről senki sem beszél. El kell utasítani az olaszliszkai vagy a veszprémi tragédia szellemét, a romáknak ki kell taszítaniuk maguk közül azokat, akik veszélyeztetik a békés egymás mellett élést. A többségtől pedig az várható el, hogy ne általánosítson.

- Milyen módon veszi ki a részét a fideszes kampányból a Lungo Drom?

- Mindenütt jelen vagyunk, több ezer aktivistánk, önkéntesünk járja az országot, egészen a választásokig, folyamatosan gyűjtjük a kopogtatócédulákat. Büszkén mondom, ezen a téren soha olyan jelentős eredményeket nem értünk el, mint az idei kampányban.

- A kongresszuson azt mondta, a rendszerváltozás óta nem történt alapvetően pozitív változás a cigánysággal. Mit gondol, mi lehet ennek az oka?

- Nagyon egyszerű: mindeddig hiányzott az ehhez szükséges politikai akarat. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem volt meg a partner sem hozzá, és nem volt használható program sem. Ma mindez adott. Így politikai erő még nem készült kormányzásra a cigányság felzárkóztatását illetően, mint most.

- Mondják, egyre nő a rasszizmus Magyarországon. Ha a romák ellen elkövetett, az egész országot megrázó gyilkosságsorozatot nézzük, ebben mégiscsak lehet valami. Ön szerint?

- Az ilyen tetteket el kell ítélni. De szerintem a világon mindenütt, ahol akkora a szegénység, olyan katasztrofális a gazdasági helyzet, mint nálunk, megjelenik a szélsőséges gondolkodás. Ráadásul a mostani az elmúlt húsz esztendő legsikertelenebb kormánya, amely nem mellékesen cigányellenes is. A társadalom döntő többsége azonban továbbra is békében akar élni, nem vevő a hisztériakeltésre.

- Pedig úgy tűnik, hogy a Jobbik a cigánybűnözésnek a közbeszédbe való beemelésével igen jelentős támogatói körre tett szert.

- A bűnelkövetőnek neve és nem származása van. Nem tisztességes dolog, és nem is vezet semmi jóra, ha az ember általánosít.

- Említette a monitoringrendszer bevezetését. Az Állami Számvevőszék nem is olyan régen megállapította, hogy mintegy százhúszmilliárd forintot költöttek tíz év alatt a kormányok a cigányság felemelését célzó programokra, ám a pénzről sok esetben nem lehet megállapítani, hogy hova került. Tervezik a múltban elköltött adóforintok hasznosságának vizsgálatát is?

- A következő kabinetnek visszamenőlegesen is meg kell állapítania, mire ment el ez a jókora összeg. Az elszámoltatás, a felelősségre vonás a cigányok esetében sem maradhat el. Nem tartható az az állapot, hogy egyesek politikai kupecként megélhetési politikának tekintik az általuk képviselt közösség felemelésének fontos ügyét.