2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A római cigányok kitelepítésének leállítását követeli az AI
2010. 03. 11. 00:00

Az intézkedéseket sürgősen át kell gondolni... Ha a tervet végrehajtják, az megnyitja az utat az erőszakos kitelepítések előtt más olasz régiókban is.

A 2009-ben indított, a szervezet szerint megkérdőjelezhető ingatlanfejlesztési terv értelmében az olasz fővárosban fel akarnak számolni több mint száz roma telepet. Mintegy 6 ezer embert új vagy kibővített telepekre költöztetnének a város környékén. Ennek következtében az AI szerint ezer ember valószínűleg hajlék nélkül marad, és nagyon sok roma család elvesztheti a vagyonát, társadalmi kapcsolatait, hozzáférését a munkához és a közszolgáltatásokhoz.

Az intézkedéseket sürgősen át kell gondolni... Ha a tervet végrehajtják, az megnyitja az utat az erőszakos kitelepítések előtt más olasz régiókban is - véli Ignacio Jovtis, az AI olaszországi szakértője. - A jelenlegi helyzet az egymást követő kormányok sok évi mulasztásai, rossz politikája és a diszkrimináció következménye. Önmagában üdvözlendő, hogy megkísérlik ennek az örökségnek a kezelését, és hogy sok roma helyzete javulni fog. A Nomád Tervnek nevezett intézkedés azonban nem átfogó, és azzal a kockázattal jár, hogy sok más roma helyzete romlani fog.